Νέα ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Ισραήλ

Νέα ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Ισραήλ

73
Νέα ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Ισραήλ

Μια νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου, την τέταρτη στη θάλασσα του Ισραήλ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ η Energean.

Πρόκειται για το εμπορικά εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα φυσικού αερίου «Ζευς» στο Block 12 που εκτιμάται στα 13,3 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) αξιοποιήσιμου φυσικού αερίου, είναι δηλαδή μεγαλύτερο των αρχικών εκτιμήσεων για 10 – 12 bcm. Η Energean προβαίνει τώρα σε ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από τη γεώτρηση.

Όπως αναφέρεται εξάλλου από την εταιρεία, οι νέες ποσότητες φυσικού αερίου στο Ισραήλ είναι δυνατό να αξιοποιηθούν είτε για την αύξηση των πωλήσεων της Energean στην εγχώρια αγορά, είτε για την εξαγωγή στην Κύπρο και με προοπτική υγροποίησης σε μονάδα που θα εγκατασταθεί στο Βασιλικό καθώς είτε και για την εξαγωγή προς την Αίγυπτο, μέσω υφιστάμενων αναβαθμιζόμενων ή νέων αγωγών και υγροποίηση στα υφιστάμενα τερματικά της χώρας.

Ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε σχετικά:

«Λίγες ημέρες μετά την εκκίνηση της παραγωγής από το κοίτασμα Karish, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος λόγω του γεγονότος ότι το γεωτρητικό μας πρόγραμμα, το οποίο πλέον χαρακτηρίζεται από 5 στις 5 επιτυχημένες γεωτρήσεις, συνεχίζει να προσθέτει αξία στην Energean, ενισχύοντας την ασφάλεια του εφοδιασμού και τον ανταγωνισμό στην αγορά ενέργειας της περιοχής. Αξιολογούμε τώρα μία σειρά από δυνητικές επιλογές εμπορικής αξιοποίησης για την Περιοχή Ολύμπου με επίκεντρο τόσο τις υφιστάμενες και μοναδικές για τη Μεσόγειο υποδομές μας, όσο και πιθανές νέες. Στο πρώτο εξάμηνο του 2023, αναμένεται να προχωρήσουμε σε ένα νέο δεσμευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης».

Ο ανεξάρτητος εκτιμητής DeGolyer & MacNaughton (D&M) πιστοποίησε για την Energean δυνητικά αποθέματα της τάξης των 11,75 bcm στο κοίτασμα «Αθηνά», αναβαθμίζοντας την προηγούμενη εκτίμηση της Energean που αναφερόταν σε 8 bcm, έπειτα από μελέτες με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της γεωτρητικής διαδικασίας.

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος «Ζευς» και η αναβάθμιση του κοιτάσματος «Αθηνά» δίνουν στην Energean μεγαλύτερη βεβαιότητα σχετικά με τις ποσότητες φυσικού αερίου και την εμπορευσιμότητα της Περιοχής Ολύμπου και, πλέον, η εταιρεία προχωρεί το αναπτυξιακό της σχέδιο. Η Energean αναμένεται να προχωρήσει στην τελική ενημέρωση για τις συνολικές ποσότητες της Περιοχής Ολύμπου στις αρχές του 2023, με βάση την ειδική έκθεση που ετοιμάζεται από την D&M.

Σημειώνεται ότι το πλοιογεωτρύπανο Stena IceMax έχει τώρα μετακινηθεί στο Block 23 της θάλασσας του Ισραήλ, προκειμένου να προχωρήσει σε γεώτρηση της δομής «Ηρακλής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.