Capesizes: Το παλαιότερο τονάζ κερδίζει πόντους

Capesizes: Το παλαιότερο τονάζ κερδίζει πόντους

175
Capesizes: Το παλαιότερο τονάζ κερδίζει πόντους

Σε ανοδική ρότα κινούνται οι αξίες των μεγαλύτερων σε ηλικία Capesizes. Συγκεκριμένα, οι αξίες των Capesizes 15 ετών καταγράφουν άνοδο 9,55% από την έναρξη του δ’ τριμήνου, στα $22,23 εκατ., σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της VesselsValue.

Μάλιστα, από τις αγοραπωλησίες Capesizes που σημειώθηκαν τον Οκτώβριο, ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 19 έτη. Οι αξίες ακολούθησαν την άνοδο που κατέγραψαν οι ναύλοι στις αρχές Οκτωβρίου, μετά την πτώση σε χαμηλά δύο ετών τον Αύγουστο. Έκτοτε, ωστόσο, καταγράφεται εκ νέου πτώση, καθώς η χαμηλή ζήτηση της Κίνας για σιδηρομετάλλευμα ασκεί πιέσεις στους ναύλους, όπως εξηγεί η VesselsValue στην ανάλυσή της.

Παρά την πτώση αυτή, οι τιμές των Capes παραμένουν σταθερές και σε υγιή επίπεδα. Για παράδειγμα, η τιμή ενός Capesize 180.000 dwt πέντε ετών είναι στα $45,5 εκατ. και πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το παλαιότερο τονάζ είναι οικονομικά πιο αποδοτικό, αν αναλογιστεί κανείς τη μεγάλη μεταβλητότητα της ναυλαγοράς.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.