«Βασιλεύς Αλέξανδρος ο Μέγας»: Το «επαναστατικόν» δεξαμενόπλοιο του Οίκου Μ. Π. Νομικού

«Βασιλεύς Αλέξανδρος ο Μέγας»: Το «επαναστατικόν» δεξαμενόπλοιο του Οίκου Μ. Π. Νομικού

1491
«Βασιλεύς Αλέξανδρος ο Μέγας»: Το «επαναστατικόν» δεξαμενόπλοιο του Οίκου Μ. Π. Νομικού

Στις 15 Ιουνίου 1970 παραδόθηκε στην εταιρεία Macedonian Shipping, συμφερόντων του Μάρκου Π. Νομικού, το «τάνκερ-μαμμούθ» «Βασιλεύς Αλέξανδρος ο Μέγας» από τα ιαπωνικά ναυπηγεία της Ishikawajima-Harima. Καθώς το δεξαμενόπλοιο ενεγράφη στο ελληνικό νηολόγιο, η είδηση της παράδοσής του χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τον ελληνικό ναυτιλιακό Τύπο.

Στο τεύχος της 1ης Αυγούστου 1970, τα Ναυτικά Χρονικά πραγματοποίησαν ένα δισέλιδο αφιέρωμα στη σπουδαία αυτή προσθήκη στον ελληνικό στόλο, κάνοντας αναλυτική αναφορά σε πολλά από τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του νεότευκτου δεξαμενόπλοιου.

Το «Βασιλεύς Μέγας Αλέξανδρος» διέθετε χωρητικότητα 227.506 dwt και μηχανές ατμοστρόβιλων 28.000 ίππων παρείχαν ταχύτητα 15,6 κόμβων, αποτελώντας τη «ναυαρχίδα του στόλου μας», όπως ανέφερε με ενθουσιώδη τρόπο το περιοδικό.

Το δεξαμενόπλοιο αυτό χαρακτηρίστηκε από την πρώτη στιγμή ως «επαναστατικόν»: ναυπηγήθηκε με επιθεώρηση του αμερικανικού νηογνώμονα και, σύμφωνα με το αφιέρωμα των Ναυτικών Χρονικών της περιόδου, υπήρξε ενδελεχής εφαρμογή των τελευταίων τεχνολογικών εξελίξεων που αφορούσαν την ασφάλεια εν πλω. Αφορμή για την ιδιαίτερη προσοχή που δόθηκε στο κομμάτι αυτό αποτέλεσαν πρόσφατα ατυχήματα σε δεξαμενόπλοια μεγάλης μεταφορικής ικανότητας, που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στους ναυπηγούς και στους επιθεωρητές.

IMG_20221105_111836

Τα Ναυτικά Χρονικά προχώρησαν σε αναλυτική παρουσίαση των καινοτόμων χαρακτηριστικών του δεξαμενόπλοιου, αναφέροντας μεταξύ άλλων το νέο σύστημα καθαρισμού των δεξαμενών από αέρια, την ειδικά σχεδιασμένη υπερκατασκευή της γέφυρας του πλοίου, που επέτρεπε καλύτερη ορατότητα και μειωμένη αντίσταση αέρα, και το σύστημα παρακολούθησης αερίων στους χώρους ενδιαιτημάτων του πληρώματος.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί επίσης η αναφορά για δύο ραντάρ προλήψεως συγκρούσεων και η εξέδρα προσνηώσεως ελικοπτέρου. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την τελευταία, ως σκοπός της εξέδρας αναφέρεται η εξασφάλιση της ταχείας επικοινωνίας με την ξηρά σε περίπτωση ανάγκης ή ιατρικής βοήθειας.

Στο τεύχος της 1ης Απριλίου 1970 το ρεπορτάζ των Ναυτικών Χρονικών αναφέρει ότι το «Βασιλεύς Μέγας Αλέξανδρος» ναυλώθηκε από γαλλική εταιρεία για 18 συνεχόμενα ταξίδια από τον Περσικό Κόλπο για τη Δυτική Ευρώπη, με έναρξη διαδρομών τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Μάλιστα στο ίδιο τεύχος γίνεται λόγος για την εκπαίδευση που έλαβε ο πλοίαρχος του νεότευκτου σε ειδική σχολή για κυβερνήτες «δεξαμενοπλοίων-μαμμούθ», που λειτουργούσε εκείνη την περίοδο στο Grenoble της Γαλλίας. Η συγκεκριμένη επένδυση υπήρξε υψίστης σημασίας για τον Οίκο Μ. Π. Νομικού, ο οποίος, σύμφωνα με την έκδοση «I. Theotokas and G. Harlaftis, Leadership in World Shipping – Greek Family Firms in International Business», έως το 1976 διαχειριζόταν στόλο δεκατριών πλοίων συνολικής χωρητικότητας 550.000 dwt.

Η κατασκευή και η παράδοση του «Βασιλεύς Αλέξανδρος ο Μέγας» αποτελεί προϊόν μιας περιόδου κατά την οποία οι Έλληνες επιχειρηματίες της θάλασσας διατηρούσαν εξαιρετικές σχέσεις με τα ιαπωνικά ναυπηγεία και επιθυμούσαν την κατασκευή ολοένα και μεγαλύτερων σε χωρητικότητα πλοίων μεταφοράς πετρελαίου. Ταυτόχρονα, το «επαναστατικόν» αυτό δεξαμενόπλοιο συνιστά μια μελέτη περίπτωσης για τον σχεδιασμό και τη ναυπήγηση υπερμεγεθών σκαφών, που είχαν ως βασική προτεραιότητα την άριστη κατασκευή και τον καινοτόμο εξοπλισμό, με γνώμονα τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια εν πλω.

Μπορείτε να διαβάσετε το εκτενές αφιέρωμα των Ναυτικών Χρονικών στο «Βασιλεύς Αλέξανδρος ο Μέγας» εδώ.

Η ψηφιοποίηση του αρχείου των τευχών από το 1931 έως το 1983 είναι μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη μνήμη της Μαριάνθης Σίμου.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.