Bulk carriers: Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές άνθρακα, κινητήρια δύναμη

Bulk carriers: Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές άνθρακα, κινητήρια δύναμη

293
Bulk carriers: Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές άνθρακα, κινητήρια δύναμη

Στη διαρκή προσπάθεια της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αλλά και για την απεξάρτησή της από τα ρωσικά προϊόντα ενέργειας, οι ροές άνθρακα προς τη Γηραιά Ήπειρο αναδύονται ως σημαντική ενεργειακή πηγή.

Σύμφωνα με δεδομένα της Signal Ocean Platform, κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές άνθρακα αυξήθηκαν κατά 32%, φτάνοντας τον όγκο των 182,6 εκατ. τόνων, από 138,1 εκατ. το ίδιο διάστημα του 2021.

Οι βασικότεροι τύποι πλοίων με τους οποίους μεταφέρεται άνθρακας προς τις ευρωπαϊκές χώρες είναι τα Panamaxes (26,3%), τα Supramaxes (19,8%), τα Handysizes (16,1%) και τα Capesizes (20,5%). Οι πλοιοκτήτες εντός του 2022, για το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, είδαν τη ζήτηση των πλοίων τους για μεταφορές χύδην ξηρών φορτίων προς την Ευρώπη να αυξάνεται. Η σημαντικότερη αύξηση παρατηρήθηκε στα Capesizes, όπου ο μεταφερόμενος όγκος τους αυξήθηκε κατά 106%, σε 37 εκατ. τόνους από 18 εκατ. το περασμένο έτος.

Η ευρωπαϊκή ζήτηση για άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα, ενόψει των αυξημένων ηλεκτροπαραγωγικών αναγκών, εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Παράλληλα, ήδη η εξάρτηση από τα ρωσικά προϊόντα ενέργειας φαίνεται να υποχωρεί, καθώς κατά το τρέχον έτος το μεγαλύτερο ποσοστό (17,3%) των ευρωπαϊκών εισαγωγών άνθρακα προέρχεται από τις ΗΠΑ, με τον ρωσικό άνθρακα να αποτελεί το 14% του συνόλου.

Ενδεικτικά, το περασμένο έτος, ο ρωσικός άνθρακας αποτελούσε το 26,5% του συνόλου των εισαγωγών και ο αμερικανικός μόλις το 16,5%.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.