Τέλος τα ορυκτά καύσιμα για μεγάλες τράπεζες

Τέλος τα ορυκτά καύσιμα για μεγάλες τράπεζες

66
Τέλος τα ορυκτά καύσιμα για μεγάλες τράπεζες

Στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης των οικονομιών σε ένα ανθρακικά ουδέτερο περιβάλλον, τα σημαντικότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα περιορίζουν όλο και περισσότερο την προσφορά δανείων για έργα που δεν συνάδουν με την επίτευξη του στόχου των μηδενικών εκπομπών.

Πρόσφατα, η Lloyds Bank, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό οίκο του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε πως αναθεώρησε την κλιματική πολιτική της και πως πρόκειται να σταματήσει να υποστηρίζει την άμεση χρηματοδότηση νέων αναπτυξιακών έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ωστόσο, η αναθεωρημένη πολιτική δεν σημαίνει πως θα διακοπεί διά παντός ο δανεισμός στις εταιρείες του κλάδου.

Ύστερα από αυτή την ανακοίνωση, η Lloyds Bank πρόκειται να γίνει η πρώτη βρετανική τράπεζα που δεσμεύεται για την οριστική διακοπή των δανεισμών για τέτοιου είδους έργα. Παρά τη μικρή έκθεση της τράπεζας στον κλάδο της ενέργειας, η εν λόγω απόφαση εναπόκειται στις έντονες πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες ώστε να επιτύχουν την ενεργειακή τους μετάβαση.

Η Lloyds Bank δεν αποτελεί το μοναδικό ίδρυμα που υιοθετεί αυστηρές πολιτικές για τη χρηματοδότηση, καθώς η ολλανδική ING και η γαλλική La Banque Postale ακολουθούν παρόμοιες στρατηγικές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.