Διαλύσεις πλοίων: Προϋποθέσεις και ευκαιρίες για την ελληνική βιομηχανία

Διαλύσεις πλοίων: Προϋποθέσεις και ευκαιρίες για την ελληνική βιομηχανία

191
Διαλύσεις πλοίων: Προϋποθέσεις και ευκαιρίες για την ελληνική βιομηχανία

H αναβίωση της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα μπορεί υπό προϋποθέσεις να ανοίξει και νέες προοπτικές για τη δημιουργία «πράσινων» διαλυτηρίων πλοίων στη χώρα μας δημιουργώντας έσοδα και νέες θέσεις εργασίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνος (ΟΛΕ), Απόστολος Καμαρινάκης, πρόσφατα δήλωσε ότι το κόστος ανέλκυσης των ναυαγίων και μεταφοράς των επικίνδυνων πλοίων για διάλυση στην κοντινή Τουρκία θεωρείται ασύμφορο, ενώ παράλληλα τονίζει ότι η Ελλάδα χάνει πολύτιμους πόρους και έσοδα από το σκραπ.

Ο CEO του ΟΛΕ επισημαίνει την ανάγκη να διερευνηθεί η πρόβλεψη για τη δημιουργία μονάδας διάλυσης πλοίων στα υπάρχοντα Ναυπηγεία που θα λειτουργούν σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ, ώστε όπως «χτίζουμε πλοία να μπορούμε και να τα διαλύουμε στον ίδιο ναυπηγικό χώρο».

«Το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί στα πλαίσια της Κυκλικής Οικονομίας, που προωθείται πλέον και νομοθετικά, περιλαμβάνοντας διατάξεις για την ανακύκλωση των πλοίων αλλά και μέριμνας για το χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον» αναφέρει.

Για το ζήτημα της απομάκρυνσης των ναυαγίων και επικίνδυνων -επιβλαβών πλοίων δηλώνει ότι αποτελεί μείζον θέμα, τόσο για τους ελληνικούς λιμένες όσο και για τους πλοιοκτήτες.

Επισημαίνεται ότι από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι σήμερα, απομακρύνθηκαν συνολικά 13 ναυάγια και επικίνδυνα- επιβλαβή πλοία, από το λιμάνι της Ελευσίνας μετά από σχετικές ενέργειες του Ο.Λ.Ε. ΑΕ με στόχο την διασφάλιση της ακώλυτης ναυσιπλοΐας και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

 

Αύξηση διαλύσεων τα επόμενα χρόνια με χρήση νέας τεχνολογίας

Στελέχη της ναυτιλιακής βιομηχανίας επισημαίνουν ότι παγκοσμίως τα επόμενα πέντε χρόνια ενόψει και των νέων κανονισμών του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ΙΜΟ θα υπάρξει διπλάσιος αριθμός ανακύκλωσης πλοίων ενώ οι όγκοι θα τετραπλασιαστούν σχεδόν την επόμενη δεκαετία.

Τονίζουν εξάλλου ότι το ανθρακικό αποτύπωμα του χάλυβα που παράγεται από σκραπ είναι περίπου πέντε φορές χαμηλότερο από εκείνο που παράγεται από σιδηρομετάλλευμα.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η εταιρεία Leviathan GmbH, ανακοίνωσε συνεργασία με τα German Naval Yards μια γερμανική ομάδα ναυπηγείων για τη διευκόλυνση της πράσινης και βιώσιμης ανακύκλωσης πλοίων.

Αυτή η συνεργασία θα καταστήσει δυνατή την πρώτη βιώσιμη και σχεδόν χωρίς εκπομπές ανακύκλωση πλοίων παγκοσμίως, χρησιμοποιώντας τεχνολογία κοπής κρύου νερού.

Η διαδικασία της κοπής γίνεται χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ δεν υπάρχει επίσης κανένας κίνδυνος για εργαζόμενους καθώς τα περισσότερα συστήματα είναι τηλεχειριζόμενα.

 

Στηρίζει τη λειτουργία διαλυτηρίου το ΕΒΕΠ

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, σε πρόσφατο άρθρο του, έχει υποστηρίξει ότι η ανυπαρξία ενός διαλυτηρίου πλοίων στην Ελλάδα με προδιαγραφές λειτουργίας σύμφωνες με τα πρότυπα και τη σχετική νομοθεσία της Ε.Ε. συνιστά σοβαρή έλλειψη τόσο για τις ναυτιλιακές μας υποδομές όσο και γενικότερα για την οικονομία.

«Το Επιμελητήριο είναι προφανές ότι υποστηρίζει και θα υποστηρίξει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης διαλυτηρίου πλοίων υπό την προϋπόθεση της λειτουργίας βάσει των κοινοτικών κανονισμών» αναφέρει.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.