Οριακή άνοδος της δύναμης του ελληνικού εμπορικού στόλου

Οριακή άνοδος της δύναμης του ελληνικού εμπορικού στόλου

38
Οριακή άνοδος της δύναμης του ελληνικού εμπορικού στόλου

Οριακή άνοδος κατεγράφη στη δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Αύγουστο του 2022 σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, την ελληνική σημαία φέρουν 1.830 εμπορικά πλοία ‒άνω των 100 ΚΟΧ (Κόρων Ολικής Χωρητικότητας)–, συνολικής χωρητικότητας περίπου 38,7 εκατ. ΚΟΧ, έναντι 1.827 πλοίων τον Αύγουστο του 2021. Συνεπώς, σε όρους αριθμού πλοίων, ο ελληνικός στόλος κατέγραψε άνοδο 0,2% σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, σε όρους χωρητικότητας, ο ελληνικός εμπορικός στόλος πλοίων μεγαλύτερων των 100 ΚΟΧ μειώθηκε κατά 1,4%. Μάλιστα, η πτώση ήταν εμφανής στα φορτηγά πλοία, ο στόλος των οποίων μειώθηκε κατά 5,5% σε όρους χωρητικότητας. Από την άλλη, ο στόλος των δεξαμενόπλοιων κατέγραψε άνοδο 0,4% σε όρους χωρητικότητας σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, παρά το γεγονός ότι, σε όρους αριθμού πλοίων, ο στόλος μειώθηκε κατά 2,2%. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι τα δεξαμενόπλοια που εισέρχονται στον ελληνικό στόλο είναι νεότερα και μεγαλύτερου μεγέθους.

Παράλληλα, ο ελληνικός εμπορικός στόλος χωρητικότητας μικρότερης των 3.000 κόρων αυξήθηκε κατά 1,2% σε όρους αριθμού πλοίων, αλλά μειώθηκε κατά 1,8% σε όρους χωρητικότητας. Όσον αφορά τον στόλο πλοίων χωρητικότητας μεταξύ των 3.000 και των 30.000 κόρων, ο στόλος κατέγραψε άνοδο 1,4% σε όρους αριθμού πλοίων και 1,2% σε όρους χωρητικότητας. Τέλος, ο στόλος πλοίων χωρητικότητας μεγαλύτερης των 30.000 κόρων σημείωσε πτώση 3,2% σε όρους αριθμού πλοίων και πτώση 1,6% σε όρους χωρητικότητας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.