Θαλάσσιες μεταφορές: Ταϊβάν υπό τον έλεγχο του Πεκίνου, κίνδυνος για τις ιαπωνικές...

Θαλάσσιες μεταφορές: Ταϊβάν υπό τον έλεγχο του Πεκίνου, κίνδυνος για τις ιαπωνικές βιομηχανίες

58
Θαλάσσιες μεταφορές: Ταϊβάν υπό τον έλεγχο του Πεκίνου, κίνδυνος για τις ιαπωνικές βιομηχανίες

Σε αγώνα εξοπλισμού βρίσκεται το Τόκιο, το οποίο προσβλέπει σε σημαντική αύξηση των στρατιωτικών του ικανοτήτων μεταξύ του 2022 και του 2027. Η εν λόγω φιλοδοξία της Ιαπωνίας οφείλεται στην επιθυμία της να περιορίσει τη στρατιωτική υπεροχή της Κίνας στην Ασία.

Ειδικότερα, η Ιαπωνία φαίνεται πως θεωρεί ότι, εντός των επόμενων ετών, οι στρατιωτικές ισορροπίες θα μεταβληθούν υπέρ της Κίνας, γεγονός που θα επιτρέψει την πραγματοποίηση του κινεζικού «ονείρου» για επανένωση της ηπειρωτικής Κίνας με τη νήσο Ταϊβάν.

Η εν λόγω εξέλιξη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, θα έθετε σε σημαντικό κίνδυνο πληθώρα ιαπωνικών βιομηχανιών που βασίζονται στις θαλάσσιες μεταφορές. Αναταραχές και αναδιάταξη των routes θα επηρέαζαν σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της Ιαπωνίας, αλλά και την παροχή πρώτων υλών για τη βιομηχανική παραγωγή της.

Με αιτιολογία την άμυνά της, η Ιαπωνία θα αυξήσει τις στρατιωτικές της ικανότητες. Από πλευράς του, το Πεκίνο υποστηρίζει ότι η Ιαπωνία χρησιμοποιεί την Κίνα ως αφορμή για τις στρατιωτικές της βλέψεις.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.