Πετρέλαιο: Επιστροφή στο «δίκτυο» για τερματικό της Shell στη Νιγηρία

Πετρέλαιο: Επιστροφή στο «δίκτυο» για τερματικό της Shell στη Νιγηρία

74
Πετρέλαιο: Επιστροφή στο «δίκτυο» για τερματικό της Shell στη Νιγηρία

Σε επανεκκίνηση των εξαγωγών πετρελαίου από τον υπό διαχείριση τερματικό της στη Νιγηρία προσβλέπει η Shell. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters, οι εξαγωγές από τον τερματικό αργού πετρελαίου στον ποταμό Forcados της Νιγηρίας θα εκκινήσουν εκ νέου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Οι εξαγωγές από τον τερματικό είχαν σταματήσει από τα μέσα Ιουλίου, ακολουθώντας την ανακάλυψη διαρροής.

Σημειώνεται ότι οι υποδομές του τερματικού ανέρχονται σε 400.000 βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα, όμως πριν από τη διακοπή τους συνήθως διαμορφώνονταν περίπου στα 250.000 βαρέλια/ημέρα.

Σε γενικότερο πλαίσιο, η Νιγηρία διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην αγορά πετρελαίου, όμως οι εξαγωγές της έχουν μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με προηγούμενα έτη. Σύμφωνα με δεδομένα της Signal Ocean Platform, τo 2020 η Νιγηρία εξήγαγε 92,3 εκατ. τόνους πετρελαίου μέσω θαλάσσης, ενώ το 2021 76,6 εκατ. τόνους. Εντός του 2022 έχουν εξαχθεί 53,4 εκατ. τόνοι, εκ των οποίων το 92% ήταν αργό πετρέλαιο. Το 9% των εξαχθεισών ποσοτήτων μεταφέρθηκαν από τον τερματικό Forcados.

Παράλληλα, η Νιγηρία αποτελεί σημαντικό προορισμό για Suezmaxes και VLCCs. Από τους 53,4 εκατ. τόνους, το 60,3% μεταφέρθηκε μέσω Suezmaxes και το 32,1% μέσω VLCCs.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.