Κίνα: Υπέρογκο το κόστος επίτευξης των περιβαλλοντικών στόχων

Κίνα: Υπέρογκο το κόστος επίτευξης των περιβαλλοντικών στόχων

51
Κίνα: Υπέρογκο το κόστος επίτευξης των περιβαλλοντικών στόχων

Οι περιβαλλοντικοί στόχοι της Κίνας έχουν ιδιαίτερα υψηλό κόστος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ειδικότερα, με βάση πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, απαιτούνται επιπλέον επενδύσεις ύψους $17 τρισ. σε πράσινες υποδομές και τεχνολογίες στην ηλεκτροπαραγωγή και στις μεταφορές, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος ουδέτερου ισοζυγίου με ορίζοντα το 2060.

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί πονοκεφάλους για το Πεκίνο σε ευρύτερο πλαίσιο, καθώς εκτιμάται πως θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας εφόσον δεν αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, λόγω του πρωτεύοντος ρόλου της Κίνας ως δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας και λόγω του γεγονότος ότι αντιστοιχεί στο 27% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου, είναι αδύνατον να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι περιβαλλοντικοί στόχοι εφόσον η Κίνα δεν μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Παράλληλα, βάσει της έκθεσης, καθοριστικής σημασίας θεωρούνται και οι ιδιωτικές επενδύσεις ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του Πεκίνου. Στο πλαίσιο αυτό, ένα πιο «προβλέψιμο» νομοθετικό πλαίσιο δύναται να αποτελέσει καταλύτη για την επιτάχυνση των ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς θα διευκολύνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.