Η προστασία των φαλαινών, προτεραιότητα στη διεθνή ναυτιλιακή σκηνή

Η προστασία των φαλαινών, προτεραιότητα στη διεθνή ναυτιλιακή σκηνή

49
Η προστασία των φαλαινών, προτεραιότητα στη διεθνή ναυτιλιακή σκηνή

Τη στιγμή που ο παγκόσμιος εμπορικός στόλος αυξάνεται, με όλο και περισσότερα πλοία να ταξιδεύουν στα διεθνή ύδατα, αυξάνεται παράλληλα και ο κίνδυνος ατυχημάτων των φαλαινών.

Σε αυτό το πλαίσιο, το International Chamber of Shipping (ICS) ενθαρρύνει την ναυτιλιακή βιομηχανία να αναπτύξει δράσεις με σκοπό την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών και κυρίως των φαλαινών.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που ο κλάδος της ναυτιλίας λαμβάνει σοβαρά υπόψη, ενώ ήδη έχει λάβει μέτρα με τα οποία μπορούν να αποτραπούν οι συγκρούσεις των πλοίων με τις φάλαινες. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν τη μείωση της ταχύτητας των πλοίων και την ανακατεύθυνση των ταξιδιών τους. Ήδη σε αρκετές περιοχές, όπως το St Lawrence River στον Καναδά και τα στενά του Γιβραλτάρ, έχουν επιβληθεί ανώτατα όρια ταχύτητας, με σκοπό την αποτροπή των συγκρούσεων των πλοίων και των θηλαστικών.

Όπως ανέφερε ο Guy Platten, γενικός γραμματέας του ICS, οι φάλαινες είναι ένα ευάλωτο και απειλούμενο είδος, των οποίων το σπίτι είναι ο ωκεανός. Για τον λόγο αυτόν, σχολίασε, ο ναυτιλιακός κλάδος θα πρέπει να διατηρεί ακέραιο αυτό το περιβάλλον.

Τέλος, ο κ. Guy Platten, σχολίασε θετικά τις συνεργασίες στις οποίες προβαίνουν μεγάλοι ναυτιλιακοί κολοσσοί και ΜΚΟ, για την ανάπτυξη νέων πρακτικών, που θα συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.