Κόμβος πράσινου υδρογόνου το λιμάνι του Ρότερνταμ

Κόμβος πράσινου υδρογόνου το λιμάνι του Ρότερνταμ

90
Κόμβος πράσινου υδρογόνου το λιμάνι του Ρότερνταμ

Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας (MoU) προχώρησαν η Λιμενική Αρχή του Ρότερνταμ και η ισπανική πετρελαϊκή εταιρεία Cepsa, με σκοπό τη δημιουργία του πρώτου διαδρόμου πράσινου υδρογόνου, μεταξύ της βόρειας και της νότιας Ευρώπης.

Η συνεργασία αυτή θα διασφαλίσει την αλυσίδα εφοδιασμού πράσινου υδρογόνου, συνδέοντας δύο από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ευρώπης, του Ρότερνταμ και του Αλχεθίρας.

Επιπλέον, θα επιταχυνθεί η απανθρακοποίηση της λιμενικής βιομηχανίας και των θαλάσσιων μεταφορών, ενώ θα υποστηριχτεί η στρατηγική REPowerEU, για τη διασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας και ασφάλειας της Ευρώπης.

Το MoU αποτελεί μέρος της προσπάθειας επίτευξης του στόχου της Λιμενικής Αρχής του Ρότερνταμ για την τροφοδοσία 4,6 εκατ. τόνων πράσινου υδρογόνου στη βορειοδυτική Ευρώπη έως το 2023.

Τέλος, ο διάδρομος πράσινου υδρογόνου αναμένεται να λειτουργήσει έως το 2027, καθώς αποτελεί την κορωνίδα των projects για την ενεργειακή μετάβαση του ολλανδικού λιμένα, ενώ αρκετά έργα υποδομών για τη διευκόλυνση της μεταφοράς υδρογόνου αναμένεται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.