Κινεζικός «τρόμος» για τις εισαγωγές LNG

Κινεζικός «τρόμος» για τις εισαγωγές LNG

181
Κινεζικός «τρόμος» για τις εισαγωγές LNG

Αυξημένη παρουσιάζεται η εξάρτηση της Κίνας από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, εγείροντας ανησυχίες για την ενέργεια αλλά και την εθνική της ασφάλεια.

Η κινεζική παραγωγή φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 6% τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022, συγκριτικά με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ έχει διπλασιαστεί μεταξύ του 2011 και του 2021. Την ίδια στιγμή, η κατανάλωση έχει αυξηθεί ταχύτερα, σχεδόν κατά 11%, καθώς αρκετά νοικοκυριά έχουν συνδεθεί στο δίκτυο διανομής.

Η αυξημένη εξάρτηση της Κίνας από το εισαγόμενο φυσικό αέριο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στρατηγικά της προβλήματα, τη στιγμή που οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί. Σημαντικό είναι πως το ένα τρίτο των κινεζικών εισαγωγών προέρχεται από χερσαίους αγωγούς, ενώ τα δύο τρίτα εισάγονται διά θαλάσσης με τη μορφή LNG.

Οι εισαγωγές από αγωγούς αυξήθηκαν κατά 15% τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ παράλληλα οι εισαγωγές LNG αυξήθηκαν κατά 21% το ίδιο διάστημα. Ωστόσο, πάνω από το 50% των εισαγωγών LNG προέρχεται από «μη φιλικές» χώρες, με βασικότερες την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Κίνα να είναι περισσότερο ευάλωτη σε οποιεσδήποτε αναταραχές στο εμπόριο φυσικού αερίου, κυρίως μέσω θαλάσσης, με ένα πιθανό εμπορικό ή διπλωματικό εμπάργκο, κυρώσεις ή στρατιωτικό αποκλεισμό να αποτελούν μεγάλους κινδύνους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.