Η ψυχική υγεία των ναυτικών σε πρώτο πλάνο

Η ψυχική υγεία των ναυτικών σε πρώτο πλάνο

259
Η ψυχική υγεία των ναυτικών σε πρώτο πλάνο

Καθώς ο κόσμος επιχειρεί να ξεπεράσει τις συνέπειες της πανδημίας, νέες προκλήσεις αναφορικά με την πνευματική υγεία των ναυτικών έρχονται στο φως της δημοσιότητας από το International Seafarers’ Welfare and Assistance Network (ISWAN).

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, που θεσπίστηκε να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, το ISWAN μοιράζεται κάποια δεδομένα αναφορικά με τις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ναυτικοί.

Σύμφωνα με δεδομένα από τη γραμμή υποστήριξης SeafarerHelp (διαθέσιμη 24/7 για τους ναυτικούς ανά τον κόσμο), η πανδημία και η κρίση των αλλαγών πληρωμάτων έχουν επηρεάσει σημαντικά την ψυχική υγεία των ναυτικών. Από αυτούς που επικοινώνησαν με τη SeafarerHelp κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020, το 39% ανέφεραν ως ύψιστη πρόκληση τον εγκλωβισμό τους στα πλοία για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ το 14% δήλωσαν ότι υποφέρουν από κόπωση.

Με την πάροδο του χρόνου και καθώς τα μέτρα κατά της πανδημίας αίρονταν, μια άλλη μεγάλη πρόκληση για την ψυχική υγεία των ναυτικών αναδυόταν. Μέχρι στιγμής το 2022, το 15% των ναυτικών που επικοινώνησαν με τη SeafarerHelp ανέφεραν εμπειρίες κακομεταχείρισης, bullying, παρενόχλησης ή διακρίσεων.

Παρόμοια είναι και η εικόνα των ναυτικών σε yachts, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των κλήσεων/μηνυμάτων προς την αντίστοιχη γραμμή υποστήριξης Yacht Crew Help είναι αρκετά μικρότερος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.