Τα car carriers… στην αριστερή λωρίδα;

Τα car carriers… στην αριστερή λωρίδα;

170
Τα car carriers… στην αριστερή λωρίδα;

Ιδιαίτερα θετικές εμφανίζονται οι βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις για τη ναυλαγορά των car carriers. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της VesselsValue, τα κέρδη των car carriers αναμένεται να διαμορφωθούν στα $150.000/ημέρα, κατά μέσο όρο, το 2023.

Η εν λόγω εκτίμηση συνιστά απόρροια πληθώρας πρόσφατων συμφωνιών για τη χρονοναύλωση car carriers σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ναύλων. Ενδεικτικά, σύμφωνα με πηγές της VesselsValue, ένα Panamax car carrier αναμένεται να ναυλωθεί έναντι $120.000/ημέρα. Η παρούσα εικόνα καταδεικνύει ότι η αγορά διανύει την ανοδικότερη πορεία της ιστορίας της.

Παράλληλα, τον περασμένο μήνα σημειώθηκε σημαντική συμφόρηση των car carriers, με επίκεντρο λιμένες στη βορειοδυτική Ευρώπη. Η μείωση της πραγματικής προσφοράς επηρεάζει σημαντικά την προσφορά και οδηγεί σε άνοδο των ναύλων, όπως πρόσφατα κατέδειξαν containerships και bulk carriers.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θετική εικόνα της ναυλαγοράς και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για το βραχυπρόθεσμο μέλλον αντανακλώνται και στις αξίες των car carriers. Σύμφωνα με την ανάλυση, η αξία ενός σύγχρονου car carrier κατηγορίας eco, ηλικίας πέντε ετών και μεταφορικής ικανότητας 6.000-7.000 μονάδων, εκτιμάται να διαμορφωθεί στα $100 εκατ. το δ’ τρίμηνο του 2022. Εφόσον αυτή η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, η αξία ενός τέτοιου πλοίου στη second-hand αγορά θα ξεπεράσει την αξία ενός νεότευκτου car carrier παρόμοιων προδιαγραφών και κατανάλωσης διπλού καυσίμου στα κινεζικά ναυπηγεία ένα έτος πριν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.