Τέλος της εκεχειρίας στην Υεμένη: Οι ανησυχίες στην ενέργεια και στις θαλάσσιες...

Τέλος της εκεχειρίας στην Υεμένη: Οι ανησυχίες στην ενέργεια και στις θαλάσσιες μεταφορές

54
Τέλος της εκεχειρίας στην Υεμένη: Οι ανησυχίες στην ενέργεια και στις θαλάσσιες μεταφορές

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης και η οργάνωση Ανσάρ Αλλάχ των σιιτών ανταρτών Χούθι δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την παράταση της εκεχειρίας των τελευταίων έξι μηνών στη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα, ανακοίνωσε την Κυριακή 2 Οκτωβρίου ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Η Υεμένη σπαράσσεται από το 2014 από τη σύρραξη στην οποία αναμετρώνται οι Χούθι, προσκείμενοι στο Ιράν, με τα κυβερνητικά στρατεύματα, που υποστηρίζονται από στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, καθώς το γεγονός πως η εκεχειρία δεν ανανεώθηκε εντείνει τον φόβο πως θα ξαναρχίσουν εχθροπραξίες ευρείας κλίμακας στην Υεμένη, με τους αντάρτες να απειλούν πως θα πλήξουν τις χώρες μέλη της συμμαχίας που επενέβη στον πόλεμο τον Μάρτιο του 2015.

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη Χανς Γκρούντμπεργκ ανέφερε πως «λυπάται πως δεν οριστικοποιήθηκε συμφωνία» χθες, καθώς «η παράταση και η επέκταση της εκεχειρίας θα προσέφερε επιπρόσθετα καίρια οφέλη στον πληθυσμό».

Από τη 2η Απριλίου, η κατάπαυση του πυρός, αρχικά δίμηνη, που ανανεώθηκε δύο φορές, επέτρεψε να υπάρξουν κάπως πιο ομαλοί ρυθμοί ζωής για τους Υεμενίτες, που είναι αντιμέτωποι με μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

Ο Σουηδός διπλωμάτης εξήγησε πως υπέβαλε στους αντιμαχόμενους πρόταση προκειμένου να παραταθεί η εκεχειρία για περίοδο έξι επιπλέον μηνών, με «επιπρόσθετα στοιχεία».

Ευχαρίστησε την υεμενίτικη κυβέρνηση διότι υποδέχθηκε «θετικά» την πρότασή του.

Όμως αντίθετα, οι Χούθι έκριναν πως δεν ανταποκρίνεται «στους πόθους του υεμενίτικου λαού», απειλώντας να ξαναρχίσουν τις επιθέσεις τους εναντίον των χωρών μελών της συμμαχίας υπό το Ριάντ.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα αν η επίθεση και ο αποκλεισμός συνεχιστούν», προειδοποίησε το Ανώτατο Πολιτικό Συμβούλιο της Ανσάρ Αλλάχ σε ανακοίνωσή του, απειλώντας πως θα μπουν στο στόχαστρο «αεροδρόμια, λιμάνια και πετρελαϊκές εταιρείες των εχθρικών χωρών».

Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει επανειλημμένα στο παρελθόν επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους και UAVs εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ.

Η πιο πρόσφατη, τον Μάρτιο, είχε πλήξει εγκαταστάσεις του κολοσσού της πετρελαϊκής βιομηχανίας ARAMCO στη Σαουδική Αραβία, προκαλώντας γιγαντιαία πυρκαγιά.

«Όλα είναι πιθανά», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της Ανσάρ Αλλάχ, ο Γιαχία Σάρι, μέσω Twitter. Μάλιστα οι Χούθι προειδοποίησαν τις ναυτιλιακές εταιρείες των οποίων τα πλοία θα κατευθυνθούν σε χώρες της συμμαχίας της Σαουδικής Αραβίας να ακολουθήσουν τις όποιες προειδοποιήσεις εκδώσουν.

Υπογραμμίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ο Χανς Γκρούντμπεργκ κάλεσε όλα τα μέρη να παραμείνουν ψύχραιμα και να αποφύγουν «κάθε πρόκληση ή ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της βίας».

Από την πλευρά του ο Ned Price, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, με δήλωσή του έκανε λόγο για απαράδεκτη ρητορική των Χούθι η οποία απειλεί την εμπορική ναυτιλία και τις πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης Κυριακής, σημειώθηκαν σποραδικές αψιμαχίες στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, είπαν κυβερνητικές στρατιωτικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τις τελευταίες ώρες, οι Χούθι ενίσχυσαν τη στρατιωτική παρουσία τους στη στρατηγικής σημασίας επαρχία Μαρίμπ, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

«Αναμένουμε επίθεση αν οι Χούθι δεν ανανεώσουν την εκεχειρία», είπε στρατιωτική πηγή υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Πέραν της κατάπαυσης του πυρός, η συμφωνία προέβλεπε σειρά μέτρων ανθρωπιστικής φύσης, ορισμένα από τα οποία δεν εφαρμόστηκαν, με τα μέρη να αλληλοκατηγορούνται πως δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους.

Η συμφωνία πάντως επέτρεψε να ανοίξει ξανά εν μέρει το αεροδρόμιο στη Σανάα, την πρωτεύουσα, που ελέγχουν οι Χούθι, καθώς και να αυξηθεί η ροή εμπορευμάτων, καυσίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας από την οποία εξαρτώνται τα δύο τρίτα του πληθυσμού των περίπου 30 εκατομμυρίων Υεμενιτών.

Η διευθύντρια της ΜΚΟ Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η Έριν Χάτσινσον, στηλίτευσε το ότι χάθηκε «ευκαιρία» να κλειστεί συμφωνία «που θα μπορούσε να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους» να γλιτώσουν από τον πόλεμο, καλώντας τα αντιμαχόμενα μέρη να αναθεωρήσουν την απόφασή τους.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ξερίζωσε εκατομμύρια άλλους κι έριξε τα δύο τρίτα του πληθυσμού στην ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς παραμένει ο κίνδυνος λιμού ευρείας κλίμακας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.