Η αναδιάταξη των ροών πετρελαίου και οι πονοκέφαλοι για τη ναυτιλία

Η αναδιάταξη των ροών πετρελαίου και οι πονοκέφαλοι για τη ναυτιλία

323
Η αναδιάταξη των ροών πετρελαίου και οι πονοκέφαλοι για τη ναυτιλία

Προ των πυλών βρίσκεται η μεγαλύτερη αναδιάταξη των ροών πετρελαίου που έχει καταγραφεί στην ιστορία. Από τον Δεκέμβριο του 2022 τίθεται σε ισχύ η επιβολή πλαφόν στις τιμές ρωσικού πετρελαίου, μία από τις πιο πρόσφατες κινήσεις της ΕΕ με επίκεντρο τον περιορισμό του περιθωρίου κέρδους της Ρωσίας στην αγορά ενέργειας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις κατηγορηματικές δηλώσεις του Κρεμλίνου, τα σχεδόν 3 εκατ. βαρέλια ρωσικού πετρελαίου και παραγώγων θα ανακατευθυνθούν μακριά από τις ευρωπαϊκές χώρες. Το γεγονός αυτό επισημαίνουν στελέχη της εταιρείας εμπορίας ενέργειας Vitol.

Ο CEO της Vitol, Russell Hardy, δήλωσε ότι ένα μέρος του ρωσικού πετρελαίου θα καταλήξει στις ασιατικές αγορές, ενώ με τη σειρά της η ασιατική παραγωγή στις ευρωπαϊκές αγορές. Ωστόσο, ένα μέρος της ρωσικής παραγωγής θα χρειαστεί να μεταφερθεί σε άλλους προορισμούς, γεγονός που προκαλεί πονοκεφάλους για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, υπογράμμισε ο Giovanni Serio, Global Head of Research της Vitol.

Παράλληλα, η ανακατεύθυνση των ρωσικών εξαγωγών στην Ασία θα οδηγήσει σε περίπου αύξηση 3% των τονομιλίων. Όμως, εκτιμάται ότι ο στόλος Aframaxes δεν επαρκεί για να μεταφερθεί το ρωσικό πετρέλαιο. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η μεταφορά πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο, προκειμένου φορτία από πολλά Aframaxes να φορτωθούν σε λιγότερα VLCCs, όμως και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να ξεκαθαριστούν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.