Σύννεφα για την αγορά διαλύσεων

Σύννεφα για την αγορά διαλύσεων

84
Σύννεφα για την αγορά διαλύσεων

Παρά τις εκτιμήσεις για άνοδο της δραστηριότητας στην αγορά διαλύσεων το δ’ τρίμηνο του 2022, οι πρόσφατες εξελίξεις προκαλούν απαισιοδοξία. Πιο συγκεκριμένα, η αγορά διαλύσεων αντιμετωπίζει αλλεπάλληλες προκλήσεις, οι οποίες εκκίνησαν με την αποδυνάμωση των εθνικών νομισμάτων στο Μπανγκλαντές και στο Πακιστάν και πλέον συνεχίζονται με την πτώση της αξίας των χαλύβδινων πλακών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της GMS Leadership, κολοσσού της αγοράς διαλύσεων, η πτώση των νομισμάτων οδήγησε σε νωχελικότητα της δραστηριότητας, ενώ πλέον η πτώση της τιμής των χαλύβδινων πλακών περιορίζει τα περιθώρια κέρδους των διαλυτηρίων.

Παράλληλα, η ναυλαγορά, παρότι με διακυμάνσεις, αναλόγως του τύπου πλοίου, κινείται σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που καθιστά την πώληση ενός πλοίου προς διάλυση μη θελκτική επιλογή. Αντιθέτως, οι πλοιοκτήτες και οι διαχειριστές επιλέγουν τη συνέχιση της εμπορικής δραστηριοποίησης πλοίων μεγαλύτερης ηλικίας.

Ωστόσο, η ανάλυση υπογραμμίζει ότι ενδεχόμενη αποδυνάμωση των ναυλαγορών των bulk carriers και των containerships δύναται να οδηγήσει σε άνοδο της δραστηριότητας στην αγορά διαλύσεων προς τα τέλη του έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσφορά στα containerships αναμένεται να εισέλθει σε περίοδο αυξημένων πιέσεων τα ερχόμενα έτη, με την παράδοση πολλών νέων και σύγχρονων πλοίων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.