Allianz: Έτος ρεκόρ για τις liner εταιρείες το 2022

Allianz: Έτος ρεκόρ για τις liner εταιρείες το 2022

86
Allianz: Έτος ρεκόρ για τις liner εταιρείες το 2022

Σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία Allianz, το 2022 αναμένεται να είναι έτος ρεκόρ για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά των containerships, αναφορικά με τα κέρδη τους.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία εκτιμά πως τα έσοδα του κλάδου θα αυξηθούν κατά 19% σε ετήσια βάση και οι λειτουργικές ταμειακές ροές θα αυξηθούν και αυτές κατά 8% ετησίως. Παρά το γεγονός πως οι ναύλοι στα containerships έχουν μειωθεί κατά 32% από την αρχή του έτους έως σήμερα, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς βρίσκονται υψηλότερα από τον μέσο όρο πριν από την πανδημία ($6.400/FEU έναντι $1.450/FEU).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι ναύλοι αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και το 2023 ($4.550/FEU), λόγω της καθυστερημένης παράδοσης νέων πλοίων, των κανονισμών για τις εκπομπές άνθρακα, των ελλείψεων οδηγών φορτηγών και των ανοδικών τιμών των καυσίμων, τον εμπορευματοκιβωτίων και των πλοίων.

Η πέραν των εκτιμήσεων κερδοφορία συμβάλλει προκειμένου οι liner εταιρείες να συμμορφωθούν με τα πρότυπα του ESG, με τις αντίστοιχες επενδύσεις να αυξάνονται κατά 61% το 2021.

Ωστόσο, παρά τις αυξημένες κεφαλαιουχικές δαπάνες, η χωρητικότητα δεν θα αυξηθεί όσο αναμενόταν, τονίζει η Allianz. Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Allianz, παρά το γεγονός ότι το 35% και το 39% των παραγγελιών θα παραδοθούν το 2023 και το 2024 αντίστοιχα, υπάρχει πιθανότητα να μην επεκταθεί ο στόλος αλλά απλώς να εκσυγχρονιστεί, εφόσον οι νέοι κανονισμοί θα υποχρεώσουν τις εταιρείες να αποσύρουν κάποια παλαιότερα πλοία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.