Τα ουκρανικά σιτηρά, οδηγός για τη ναυτιλιακή κίνηση στη Μαύρη Θάλασσα

Τα ουκρανικά σιτηρά, οδηγός για τη ναυτιλιακή κίνηση στη Μαύρη Θάλασσα

117
Τα ουκρανικά σιτηρά, οδηγός για τη ναυτιλιακή κίνηση στη Μαύρη Θάλασσα

Δυναμικά συνεχίζονται οι θαλάσσιες εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, από την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας έχουν αναχωρήσει 165 πλοία από τα ουκρανικά λιμάνια μεταφέροντας 3,7 εκατ. τόνους αγροτικών προϊόντων.

Επιπλέον, δέκα ακόμη πλοία προγραμματιζόταν να αναχωρήσουν από το λιμάνι της Οδησσού την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, μεταφέροντας 169.300 τόνους αγροτικών προϊόντων.

Η Ουκρανία αποτελεί κύριο παραγωγό και εξαγωγέα σιτηρών, τον μεγαλύτερο στον κόσμο πριν τη ρωσική εισβολή. Λόγω της εισβολής, οι εξαγωγές της Ουκρανίας μειώθηκαν δραστικά, λόγω της καταστροφής των σοδιών αλλά και του ναυτικού αποκλεισμού της χώρας που δυσχέραινε το έργο των εξαγωγών.

Οι επιπτώσεις της εν λόγω εξέλιξης είναι καθοριστικές για την παγκόσμια οικονομία, με πληθώρα φορέων να κάνουν λόγο για κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης εν μέσω σημαντικών και επιμενουσών πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές τροφίμων.

Πλέον τρία από τα αποκλεισμένα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας λειτουργούν εκ νέου ακολουθώντας τη σύναψη συμφωνίας που υπογράφθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Σύμφωνα με το Κίεβο, υπολογίζεται ότι στις θαλάσσιες εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών δύναται να δραστηριοποιούνται πλέον 100 έως 150 πλοία τον μήνα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.