Τα κοιτάσματα της Κύπρου, μαγνήτης για ενεργειακούς κολοσσούς

Τα κοιτάσματα της Κύπρου, μαγνήτης για ενεργειακούς κολοσσούς

75
Τα κοιτάσματα της Κύπρου, μαγνήτης για ενεργειακούς κολοσσούς

Εγκρίθηκε επένδυση ύψους $192 εκατ. για την έναρξη γεώτρησης και την κάλυψη επιπλέον δαπανών, στο κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη» στα κυπριακά ύδατα, όπως δήλωσε η ισραηλινή εταιρεία NewMed Energy.

Όπως μετέδωσε το Reuters, το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης αφορά γεώτρηση που θα επιβεβαιώσει το μέγεθος του κοιτάσματος που βρίσκεται 170 χλμ. νότια της Λεμεσού και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε διαδικασίες παραγωγής. Τo κοίτασμα εκτιμάται στα 124 δισ. κ.μ. ενώ το έργο αναμένεται να ξεκινήσει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Από το συγκεκριμένο κοίτασμα δεν απουσιάζει το ενδιαφέρον και κολοσσών της αγοράς ενέργειας. Άλλωστε, η NewMed κατέχει μερίδιο 30% στο κοίτασμα «Αφροδίτη» και οι κολοσσοί Chevron και Shell κατέχουν 35% έκαστος.

Τέλος, οι εταίροι εξετάζουν επιλογές ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης του κοιτάσματος με υπάρχουσες εγκαταστάσεις στην περιοχή ή της σύνδεσης του με σχέδια ανάπτυξης στην Αίγυπτο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.