Projects ορυκτών καυσίμων, «αχίλλειος πτέρνα» των επενδυτικών χαρτοφυλακίων

Projects ορυκτών καυσίμων, «αχίλλειος πτέρνα» των επενδυτικών χαρτοφυλακίων

47
Projects ορυκτών καυσίμων, «αχίλλειος πτέρνα» των επενδυτικών χαρτοφυλακίων

Εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που ταλανίζει την παγκόσμια οικονομία και προκαλεί έντονη ανησυχία αναφορικά με την ενεργειακή επάρκεια των διεθνών οικονομιών, το Ηνωμένο Βασίλειο προέβη στην έγκριση δεκάδων νέων projects παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μάλιστα, την τρέχουσα εβδομάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να εκκινήσει νέο γύρο αδειοδότησης με περισσότερες από 100 άδειες.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να προκαλέσει σκοπέλους για επενδυτές και τράπεζες, αναφέρει το Reuters, οι οποίοι καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στην εισαγωγή τέτοιων projects στα χαρτοφυλάκιά τους και στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι εταιρείες ενέργειας, καθώς και οι επενδυτές, τράπεζες και εταιρείες ασφάλισης που τους χρηματοδοτούν, βρίσκονται προ σκοπέλων έναντι των στόχων και των δεσμεύσεών τους για επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα με ορίζοντα το 2050.

Σε κάθε περίπτωση, κύκλοι της αγοράς και μέλη πράσινων πρωτοβουλιών σημειώνουν πως, παρότι η ενεργειακή κρίση απαιτεί υποχωρήσεις βραχυπρόθεσμα, είναι κρίσιμο να μην υπάρξουν παρεκκλίσεις στους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.

Παράλληλα, οι νέες άδειες δεν αναμένεται να ενισχύσουν την παραγωγή σε ορίζοντα μικρότερο των δέκα ετών. Συνεπώς, αναλυτές αμφισβητούν την αναγκαιότητα ή ακόμα και τη χρησιμότητα της απόφασης του Λονδίνου, σημειώνοντας πως οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ίσως συνιστούν πιο σοφή επιλογή.

Φωτό: Pete/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.