Στην Ελλάδα το ρωσικό LNG;

Στην Ελλάδα το ρωσικό LNG;

527
Στην Ελλάδα το ρωσικό LNG;

Στην Ελλάδα φαίνεται πως κατευθύνεται το πρώτο φορτίο ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου από νέο τερματικό της Ρωσίας στη Βαλτική Θάλασσα. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, το πρώτο φορτίο από τη μονάδα παραγωγής Portovaya LNG έχει βάλει πλώρη για την Ελλάδα, δίχως να έχει γνωστοποιηθεί ποιος είναι ο αγοραστής του.

Η εκκίνηση λειτουργίας της νέας μονάδας –στην οποία ήδη έχουν παραχθεί άνω των 30.000 τόνων LNG– λαμβάνει χώρα εν μέσω σημαντικών ενεργειακών και γεωπολιτικών εξελίξεων. Πρόσφατα οι G7 ψήφισαν υπέρ της θέσπισης πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, φιλοδοξεί τη θέσπιση αντίστοιχου πλαφόν για την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου. Επί του παρόντος, δεν έχει ληφθεί κάποια τέτοια απόφαση, καθώς αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αντίθετες.

Σε κάθε περίπτωση, η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές ότι η θέσπιση ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου συνεπάγεται διακοπή της παροχής. Πάντως, ο αγωγός Nord Stream 1 παραμένει εκτός λειτουργίας, με τη Ρωσία να επικαλείται βλάβες, η δυσκολία αντιμετώπισης των οποίων –σύμφωνα με τη Ρωσία‒ οφείλεται στις δυτικές κυρώσεις.

Επιπλέον, το φορτίο θα μεταφερθεί από το LNG carrier «Pskov», το οποίο, σύμφωνα με δεδομένα της MarineTraffic (12/9/2022 – 12.00 τοπική ώρα), βρισκόταν αγκυροβολημένο στον τερματικό που βρίσκεται στον Φινλανδικό Κόλπο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.