LNGCs δίχως προορισμό: Σημάδια επικείμενης ενεργειακής κρίσης

LNGCs δίχως προορισμό: Σημάδια επικείμενης ενεργειακής κρίσης

453
LNGCs δίχως προορισμό: Σημάδια επικείμενης ενεργειακής κρίσης

Εν μέσω σημαντικής αβεβαιότητας αναφορικά με την ενεργειακή επάρκεια τους ερχόμενους μήνες, ο αριθμός φορτίων LNG που παραμένουν σε πλοία δίχως να παραδίδονται αυξάνεται.

Ειδικότερα, φορτία LNG παραμένουν στα ανοικτά των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς οι αποθηκευτικοί χώροι στη στεριά είναι γεμάτοι, και οι εταιρείες κοινής ωφέλειας αποφασίζουν να επωμιστούν το κόστος αναμονής του πλοίου.

Η εν λόγω τάση έχει εμφανιστεί επίσης στην Ασία και στη Νότια Αμερική, ενώ παράλληλα οι έμποροι ενέργειας αγοράζουν LNG και το αποθηκεύουν προκειμένου να το πουλήσουν με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους τους ερχόμενους μήνες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία της Kpler, οι ποσότητες LNG που βρίσκονταν αποθηκευμένες στα ύδατα άγγιξαν τους 1,4 εκατ. τόνους στις 2 Σεπτεμβρίου, επίπεδα που συνιστούν υψηλό σχεδόν δύο ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη στρατηγική συνήθως ακολουθείται στην αγορά πετρελαίου και όχι σε εκείνη του φυσικού αερίου. Σε τέτοιου είδους κινήσεις είχαν προβεί πολλοί traders στην αρχή της πανδημίας, όταν το πετρέλαιο είχε φτάσει ακόμα και σε αρνητικές τιμές. Το φυσικό αέριο εξατμίζεται αργά από τα πλοία, γεγονός που καθιστά την αποθήκευσή του, για μεγάλες χρονικές περιόδους, πρόκληση. Συνεπώς, το γεγονός ότι η στρατηγική αξιοποιείται στην αγορά LNG αντανακλά τις επικρατούσες συνιστώσες στην αγορά, με την ανησυχία και την αβεβαιότητα να χαρακτηρίζουν το βραχυπρόθεσμο outlook στις αγορές ενέργειας.

Φωτό: Karel Mistrík/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.