Τέλος εποχής: Απεβίωσε η βασίλισσα Ελισάβετ Β’

    733
    Τέλος εποχής: Απεβίωσε η βασίλισσα Ελισάβετ Β’

    Την τελευταία της πνοή άφησε σε ηλικία 96 χρονών η Ελισάβετ Β’, βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας. Η κατάσταση της υγείας της είχε επιδεινωθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με τους προσωπικούς τις γιατρούς να εκφράζουν έντονες ανησυχίες, γεγονός που έφερε την οικογένεια της βασίλισσας στο πλευρό της, κατά τις τελευταίες της στιγμές.

    Η Ελισάβετ ήταν η βασίλισσα της Βρετανίας και περισσότερων από 12 άλλων χωρών από το 1952. Μεταξύ άλλων ήταν αρχηγός του κράτους του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Η Λιζ Τρας ήταν η 15η πρωθυπουργός με την οποία είχε συνεργαστεί η Ελισάβετ στη μακροχρόνια θητεία της. Με την ιδιότητά της ως μονάρχης υπήρξε επίσης και η Υπέρτατη Κυβερνήτης της Εκκλησίας της Αγγλίας. Αποτελεί την μακροβιότερη μονάρχη στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και ταυτόχρονα την μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία.

    Ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου Στ’, στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Ήταν μόλις 25 ετών. Στέφθηκε βασίλισσα τον Ιούνιο, στην πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε μία περίοδο που η Βρετανία διατηρούσε ακόμη μεγάλο μέρος της αυτοκρατορίας της.

    Η Ελισάβετ έμεινε χήρα μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, τον Απρίλιο του 2021, λίγο πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.