Οι αξίες των Suezmaxes σε εκρηκτική άνοδο

Οι αξίες των Suezmaxes σε εκρηκτική άνοδο

226
Οι αξίες των Suezmaxes σε εκρηκτική άνοδο

Ακολουθώντας τις τάσεις της ναυλαγοράς των δεξαμενόπλοιων, οι αξίες τους έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο εντός του τρέχοντος έτους. Πιο συγκεκριμένα, τόσο οι αξίες των VLCCs όσο και εκείνες των Suezmaxes, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, έχουν αυξηθεί, με τα Suezmaxes να πρωταγωνιστούν στις περισσότερες ηλικίες.

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη αύξηση έχει καταγραφεί στα πλοία μεγαλύτερης ηλικίας. Η αξία των Suezmaxes ηλικίας 15 ετών κατέγραψε άνοδο 58,5% εντός του έτους, ενώ εκείνη των πλοίων 10 ετών άνοδο μεγαλύτερη του 30%. Τα Suezmaxes ηλικίας 5 ετών κατέγραψαν άνοδο 23% από την αρχή του έτους, ενώ οι αξίες των νεότευκτων αυξήθηκαν κατά 5%.

Παράλληλα, τα VLCCs σημείωσαν τις μεγαλύτερες ανόδους στις ηλικίες 10 και 15 ετών, ίσες με περίπου 20%. Η αξία των VLCCs ηλικίας 5 ετών κατέγραψε άνοδο 17%, ενώ των νεότευκτων άνοδο 5%.

Η ισχυρότερη ποσοστιαία μεταβολή στα πλοία της second-hand αγοράς καταδεικνύει τη μεταβολή των ισορροπιών στην αγορά των δεξαμενόπλοιων. Τα πλοία που είναι άμεσα εμπορικά εκμεταλλεύσιμα καταγράφουν μεγαλύτερη άνοδο στις αξίες τους. Ενδεικτικά, η αξία παραγγελίας για ένα VLCC είναι περίπου $120 εκατ., ενώ η τιμή ενός VLCC πέντε ετών στη second-hand αγορά υπολογίζεται στα $85 εκατ.

Την ίδια ώρα, η σημαντική άνοδος της αξίας παλαιότερων πλοίων αντανακλά την επιθυμία απόκτησης πλοίων μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία θα αξιοποιηθούν για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.