Mega-επιδότηση των ΗΠΑ στη βιομηχανία τσιπ

Mega-επιδότηση των ΗΠΑ στη βιομηχανία τσιπ

52
Mega-επιδότηση των ΗΠΑ στη βιομηχανία τσιπ

Σε νέο βήμα με επίκεντρο την ενίσχυση της θέσης των ΗΠΑ στη βιομηχανία μικροκυκλωμάτων προέβη πρόσφατα η Ουάσιγκτον. Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ γνωστοποίησε το σχέδιο για την εφαρμογή του προγράμματος CHIPS (Creating Helpful Incentives to Produce Semiconductors), ύψους $50 δισ., για την επιδότηση της εγχώριας κατασκευής μικροκυκλωμάτων.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα CHIPS κρίνεται καθοριστικής σημασίας για αρκετούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι η ενδυνάμωση της εγχώριας βιομηχανίας τσιπ, με επίκεντρο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ ενάντια στην Κίνα. Στο κάδρο εισέρχεται και η Ταϊβάν, που αποτελεί την κορυφαία δύναμη στην παραγωγή μικροκυκλωμάτων και ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί στη συνεχώς μεταβαλλόμενη γεωπολιτική σκακιέρα.

Όσον αφορά συγκεκριμένα την κόντρα ΗΠΑ-Κίνας στη βιομηχανία τσιπ, το πρόγραμμα αποσκοπεί στο να ενισχύσει την αμερικανική ανταγωνιστικότητα στα πεδία της επιστήμης και της τεχνολογίας ενάντια στο Πεκίνο. Έως τις αρχές Φεβρουαρίου του 2023 αναμένεται να δημοσιευτούν οδηγίες σχετικά με τον τρόπο υποβολής αιτήσεων των εταιρειών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, συμφώνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.