Υπογραφή OPEC+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Υπογραφή OPEC+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου

147
Υπογραφή OPEC+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Ανησυχία επικρατεί στην αγορά ενέργειας με επίκεντρο την πρόσφατη απόφαση του OPEC+ να προβεί σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου. Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου ο OPEC και οι σύμμαχοι του συμφώνησαν να μειώσουν την αθροιστική παραγωγή τους με σκοπό να ενισχύσουν τις τιμές που έχουν υποχωρήσει υπό τον φόβο μιας οικονομικής επιβράδυνσης.

Ειδικότερα, ο OPEC+ θα μειώσει την προσφορά πετρελαίου κατά 100.000 βαρέλια/ημέρα, δηλαδή κατά 0,1% της εκτιμώμενης παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για τον Οκτώβριο. Συμφωνήθηκε επίσης πως η Σαουδική Αραβία, ηγέτιδα χώρα του OPEC, θα έχει την δυνατότητα να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση ανά πάσα στιγμή, εάν η αστάθεια των τιμών συνεχιστεί.

Οι λόγοι για τους οποίους ο OPEC+ είναι επιφυλακτικός προκύπτουν από μακροοικονομικούς και εξωγενείς παράγοντες όπως τα κινεζικά lockdowns, η πιθανή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν καθώς και η απόφαση των G7 για επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με τον γεωπολιτικό αναλυτή Matthew Holland.

Η πτώση των τιμών πετρελαίου ήταν εμφανής εντός των τελευταίων δύο μηνών, μολονότι οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Ενδεικτικά, οι τιμές αναφοράς για το Brent έχουν σημειώσει πτώση στα $95/βαρέλι από τα $120/βαρέλι που είχαν διαμορφωθεί κατά τον Ιούνιο.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι εφόσον επιτευχθεί συμφωνία αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η προσφορά πετρελαίου στις διεθνείς αγορές αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου ένα εκατ. βαρέλια/ημέρα. Ωστόσο, η προσφορά πετρελαίου αντιμετωπίζει προκλήσεις, καθώς αρκετά από τα κράτη του OPEC δεν επιτυγχάνουν τους στόχους παραγωγής τους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.