Η αυτοματοποίηση των λιμένων, σημείο διενέξεων

Η αυτοματοποίηση των λιμένων, σημείο διενέξεων

98
Η αυτοματοποίηση των λιμένων, σημείο διενέξεων

Εντείνονται οι ανησυχίες για το μέλλον των μεταφορών στις ΗΠΑ, καθώς οι διαπραγματεύσεις λιμενεργατών και διαχειριστών τερματικών στη Δυτική Ακτή για ανανέωση των συμβάσεων των πρώτων πέφτουν στο κενό.

Οι εν λόγω συμβάσεις εργαζομένων σε 29 λιμάνια ολοκληρώθηκαν την 1η Ιουλίου και έκτοτε τα δύο μέρη επιχειρούν να βρουν τη χρυσή τομή, με πληθώρα θεμάτων να παραμένουν άλυτα. Σημαντικό ζήτημα αποτελεί η αυτοματοποίηση των λιμανιών. Οι διαχειριστές τερματικών και οι θαλάσσιοι μεταφορείς υπογραμμίζουν ότι οι αυτοματοποιημένες τεχνολογίες στα λιμάνια είναι απαραίτητες προκειμένου οι ΗΠΑ να παραμείνουν οικονομικά ανταγωνιστικές στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον της ευρύτερης ναυτιλίας. Από την άλλη, τα σωματεία των λιμενεργατών θεωρούν ότι τα εν λόγω εγχειρήματα όχι μόνο «σκοτώνουν» θέσεις εργασίας αλλά την ίδια ώρα δεν αυξάνουν την παραγωγικότητα.

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στα αμερικανικά λιμάνια το 2002 και το 2014, ως απόρροια της αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας λιμενεργατών-διαχειριστών τερματικών, ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε πρόσφατα με τις δύο πλευρές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.