«Φρένο» στην τροχιά ανάπτυξης της ινδικής οικονομίας;

«Φρένο» στην τροχιά ανάπτυξης της ινδικής οικονομίας;

47
«Φρένο» στην τροχιά ανάπτυξης της ινδικής οικονομίας;

Η Ινδία έχει καταφέρει να σημειώσει διψήφιο ποσοστό οικονομικής ανάπτυξης το τελευταίο τρίμηνο, ωστόσο σύμφωνα με έρευνα του Reuters ο ρυθμός ανάπτυξής της αναμένεται να μειωθεί περισσότερο από 50% για το τρέχον τρίμηνο, απόρροια κυρίως των αυξημένων επιτοκίων.

Η ανάπτυξη για το τρέχον τρίμηνο προβλέπεται πως θα μειωθεί κατακόρυφα, φτάνοντας το 6,2%. Σύμφωνα με τον Ινδό οικονομολόγο της Societe Generale, Kunal Kundu, παρά το γεγονός ότι η Ινδία αποτελεί μία από τις κύριες οικονομίες του πλανήτη, η οποία αναπτύσσεται με τους πλέον ταχύτατους ρυθμούς παγκοσμίως, η αναπτυξιακή της πορεία αναμένεται να μειωθεί εξαιτίας της υψηλής ανεργίας και των ιστορικά χαμηλών απολαβών που πλήττουν τη ζήτηση.

Επιπλέον, ο ίδιος υπογράμμισε πως η ινδική κυβέρνηση συνδράμει μονομερώς στην ανάπτυξη της χώρας, αγνοώντας το ζήτημα της εγχώριας κατανάλωσης, με αποτέλεσμα η οικονομική ανάπτυξη της χώρας να μην μπορεί να ανέλθει στα επίπεδα που βρισκόταν προ πανδημίας.

Ταυτόχρονα, η κρατική τράπεζα της Ινδίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 60 μονάδες βάσης έως τα τέλη Μαρτίου του 2023, ως αντίμετρο για τον καλπάζοντα πληθωρισμό. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω απόφαση ακολουθείται από τρεις αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022, με σύνολο 140 μονάδες βάσης, οδηγώντας τα επιτόκια στο 6% στα τέλη του α’ τριμήνου του 2023.

Τέλος, σύμφωνα με την Radhika Rao, οικονομολόγο της τράπεζας DBS, η σχετική εξομάλυνση των τιμών δεν εξανεμίζει την πρόκληση του πληθωρισμού.

Πηγή: Reuters

Φωτό: Raj Rana/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.