Λιμενική συμφόρηση και οι τάσεις «αποσυμπίεσης» στη βόρεια Ευρώπη

Λιμενική συμφόρηση και οι τάσεις «αποσυμπίεσης» στη βόρεια Ευρώπη

121
Λιμενική συμφόρηση και οι τάσεις «αποσυμπίεσης» στη βόρεια Ευρώπη

Σημάδια αποσυμπίεσης διαφαίνονται στη συμφόρηση που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στα λιμάνια της βόρειας Ευρώπης, με μια σειρά παραμέτρων να οδηγούν σε μείωση των καθυστερήσεων και σε ξεμπλοκάρισμα της ροής φορτίων.

Στη Γερμανία, η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των λιμενεργατών και της ένωσης των διαχειριστών λιμένων της χώρας, κατά τη διάρκεια του δέκατου γύρου διαπραγματεύσεων για αύξηση των απολαβών των πρώτων, θα δώσει ώθηση στο εμπόριο από και προς σημαντικούς κόμβους, όπως το Αμβούργο.

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, ο μέσος χρόνος αναμονής για να δέσει ένα containership στο Ρότερνταμ μειώθηκε σε μόλις τέσσερις ημέρες από 23 ημέρες που ήταν στις 22 Αυγούστου. Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Αμβέρσα, με τον χρόνο αναμονής των πλοίων να έχει μειωθεί αισθητά.

Ερωτηματικό πάντως παραμένει η κατάσταση στα βρετανικά λιμάνια, καθώς οι εργαζόμενοι στο Felixstowe δεν φαίνονται διατεθειμένοι να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους και κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερη δράση. Από την οκταήμερη απεργία στο Felixstowe φαίνεται πως έχει επωφεληθεί το εμπόριο στα Southampton και London Gateway, καθώς τα πλοία παρακάμπτουν τον εν λόγω λιμένα. Οι ανησυχίες εντείνονται για την κίνηση των εμπορευμάτων τους προσεχείς μήνες, ενώ δεν είναι λίγες οι φωνές που κάνουν λόγο για επιπτώσεις ακόμα και ενόψει Χριστουγέννων.

Φωτό: Focke Strangmann/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.