Κινεζικά lockdowns, τα νέα σύννεφα στις θαλάσσιες αλυσίδες εφοδιασμού;

Κινεζικά lockdowns, τα νέα σύννεφα στις θαλάσσιες αλυσίδες εφοδιασμού;

207
Κινεζικά lockdowns, τα νέα σύννεφα στις θαλάσσιες αλυσίδες εφοδιασμού;

Στην Κίνα στρέφονται εκ νέου τα διεθνή βλέμματα, όπου η πολιτική που χαράσσει το Πεκίνο για την Covid-19 προκαλεί ανησυχία για το μέλλον του διεθνούς εμπορίου. Η εν λόγω εξέλιξη φαίνεται να συνιστά μέρος των προετοιμασιών για το επόμενο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος το οποίο θα ξεκινήσει στις 16 Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, το Πεκίνο προσπαθεί να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τα κρούσματα Covid-19. Σχεδόν 4 εκατ. άνθρωποι στην επαρχία Heibei έχουν λάβει οδηγίες να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 13 εκατ. κάτοικοι στη γειτονική πόλη-λιμάνι Tianjin θα υποβληθούν σε μαζικά τεστ έναντι της Covid-19, ακολουθώντας την ανίχνευση 51 κρουσμάτων.

Στο Dalian, κύριο λιμάνι της βορειοανατολικής Κίνας που διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στο θαλάσσιο εμπόριο ξηρών φορτίων, περίπου 3 εκατ. κάτοικοι τέθηκαν σε περιορισμό την Τρίτη 30 Αυγούστου με ορίζοντα την ερχόμενη Κυριακή.

Βάσει των προαναφερθέντων και ορμώμενοι από πρότερα φαινόμενα συμφόρησης στους κινεζικούς λιμένες λόγω των περιορισμών, αναλυτές και κύκλοι της αγοράς έχουν εκφράσει την ανησυχία τους. Άλλωστε, στο παρελθόν η πολιτική μηδενικής ανοχής του Πεκίνου περιόρισε σε σημαντικό βαθμό τη βιομηχανική δραστηριότητα, οδήγησε σε σημαντική συμφόρηση σε θαλάσσιες και χερσαίες εφοδιαστικές αλυσίδες και ώθησε τη ζήτηση σε πτώση.

Παρότι οι πρόσφατες αποφάσεις φαίνεται να στοχεύουν στον περιορισμό των κρουσμάτων ενόψει του σημαντικού συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, η υγειονομική εικόνα στην ασιατική χώρα δεν είναι αισιόδοξη. Ο αναλυτής της εταιρείας Nomura Ting Lu υπογράμμισε ότι η υγειονομική εικόνα στην Κίνα ενδέχεται να καταγράφει ραγδαία επιδείνωση, με την εξάπλωση της Όμικρον σε μεγάλες πόλεις.

Η πολιτική που έχει χαράξει το Πεκίνο στο παρελθόν δεν αφήνει περιθώρια για παρανοήσεις. Σε περίπτωση που τα υγειονομικά δεδομένα στην Κίνα πυροδοτήσουν νέα περιοριστικά μέτρα, εκείνα θα είναι άμεσα και αποφασιστικά και θα επηρεάσουν σημαντικά το διεθνές εμπόριο.

Πηγή: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.