Εκτιμήσεις για εκτόξευση της αγοράς scrubbers με ορίζοντα το 2030

Εκτιμήσεις για εκτόξευση της αγοράς scrubbers με ορίζοντα το 2030

244
Εκτιμήσεις για εκτόξευση της αγοράς scrubbers με ορίζοντα το 2030

Στον αγώνα της μείωσης των εκπομπών από τις δραστηριότητες της ναυτιλιακής βιομηχανίας, τα scrubbers συνεχίζουν να καταδεικνύονται ως σημαντικός σύμμαχος. Πρόσφατη έκθεση της συμβουλευτικής Acumen Research and Consulting σημειώνει ότι το μεσοπρόθεσμο μέλλον της αγοράς scrubbers διαφαίνεται λαμπρό, με τις εκτιμήσεις για το 2030 να κάνουν λόγο για μέγεθος αγοράς ύψους $16,4 δισ.

Σύμφωνα με την έρευνα, το μέγεθος αγοράς των scrubbers το 2021 ήταν ίσο με περίπου $3,6 δισ. Εντός των επόμενων ετών αναμένεται σταδιακή αύξησή του έως τα $16,4 δισ. το 2030. Παρότι το συνολικό μέγεθος του μεριδίου των scrubbers στην αγορά δεν αφορά μόνο εμπορικά πλοία, η έρευνα αναφέρει ότι η εμπορική ναυτιλία θα καταλάβει σημαντικό μέγεθος μεταξύ του 2022 και του 2030.

Επιπλέον, η Ευρώπη αναμένεται να παραμείνει σημαντικός παίκτης στην αγορά, λόγω και των αυστηρών περιβαλλοντικών κανονισμών. Σε όρους ανάπτυξης, η ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εκτιμάται πως θα είναι εκείνη που θα καταγράψει τη γρηγορότερη έως το 2030.

Όπως σημειώνει η έρευνα, η αυξανόμενη περιβαλλοντική ανησυχία οδηγεί την ανάγκη για scrubbers. Την ίδια ώρα, λοιποί σημαντικοί λόγοι θεωρούνται οι δυνητικές επιπτώσεις των εκπομπών στην υγεία των ναυτικών αλλά και η άνοδος της ζήτησης για bulk carriers και oil/chemical tankers.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που δυσχεραίνουν την ευρεία υιοθέτηση των scrubbers, με κυριότερους να θεωρούνται το υψηλό κόστος εγκατάστασης και συντήρησης αλλά και η υψηλή πιθανότητα οξείδωσης του εξοπλισμού.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.