Απεργία Felixstowe: Πονοκέφαλοι για τις εταιρείες λιανικής ενόψει Χριστουγέννων;

Απεργία Felixstowe: Πονοκέφαλοι για τις εταιρείες λιανικής ενόψει Χριστουγέννων;

84
Απεργία Felixstowe: Πονοκέφαλοι για τις εταιρείες λιανικής ενόψει Χριστουγέννων;

Ανησυχία επικρατεί αναφορικά με τις εφοδιαστικές αλυσίδες, με επίκεντρο το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η απεργία στο λιμάνι του Felixstowe έχει οδηγήσει σε σημαντική συμφόρηση. Το γεγονός αυτό προκαλεί πονοκεφάλους και για τις εταιρείες λιανικής, με τις ανησυχίες να αφορούν ακόμα και την περίοδο των Χριστουγέννων, που παραδοσιακά συνιστά την πιο κερδοφόρα περίοδο για τον κλάδο.

Συγκεκριμένα, με δεδομένο τη συνέχεια της απεργίας στο εν λόγω λιμάνι έπειτα από οκτώ ημέρες, οι κίνδυνοι καθυστερήσεων των εμπορευμάτων για την περίοδο των Χριστουγέννων μοιάζουν ολοένα και πιο πιθανοί. Σύμφωνα με το Bloomberg, λόγω της συγκεκριμένης απεργίας, ελλοχεύει ο κίνδυνος αλυσιδωτών επιδράσεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ταυτόχρονα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση της διοίκησης του λιμένα του Felixstowe, καθώς υπήρξε ισχυρισμός πως το σωματείο Unite, το οποίο κατέχει πρωταρχικό ρόλο στην απεργία, δεν επέτρεψε σε αρκετά μέλη του να ψηφίσουν στην πρόταση της διαχειρίστριας εταιρείας περί μισθολογικών αλλαγών.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο λιμένας ταλανίζεται ακόμη από τη συμφόρηση που είχε καταγραφεί εντός του προηγούμενου έτους. Στο πλαίσιο αυτό, ακόμα και αν η απεργία σταματήσει τις επόμενες ημέρες, φαινόμενα συμφόρησης κατά μήκος των εφοδιαστικών αλυσίδων τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της Ευρώπης δύσκολα θα αποφευχθούν.

Επισημαίνεται ότι ο λιμένας του Southampton, που βρίσκεται υπό τη διαχείριση της DP World, ευνοείται από την παρούσα κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, οι αφίξεις containerships σε όρους μεταφορικής ικανότητας έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο.

H οκταήμερη απεργία στο λιμάνι του Felixstowe ξεκίνησε την Κυριακή 21 Αυγούστου.

Φωτό: Andy Rain/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.