Υδρογόνο, το μέλλον της εσωτερικής ναυσιπλοΐας;

Υδρογόνο, το μέλλον της εσωτερικής ναυσιπλοΐας;

96
Υδρογόνο, το μέλλον της εσωτερικής ναυσιπλοΐας;

Η ολλανδική ναυτιλιακή εταιρεία εσωτερικής ναυσιπλοΐας Future Proof Shipping πρόκειται να πραγματοποιήσει μετασκευή σε ένα από τα πλοία του στόλου της, προκειμένου να καταναλώνει υδρογόνο ως καύσιμο.

Συγκεκριμένα, το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «FPS Maas» της εταιρείας κατέπλευσε πρόσφατα στο ναυπηγείο του ομίλου Holland Shipyards στο Werkendam για την πραγματοποίηση της σχετικής μετασκευής, η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση της κύριας μηχανής του πλοίου και την εγκατάσταση ενός συστήματος πρόωσης κυψελών καυσίμου υδρογόνου. Μετά την εγκατάσταση του συστήματος, η οποία είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, θα ακολουθήσει μια δοκιμαστική περίοδος προτού το πλοίο ξεκινήσει πάλι να επιχειρεί. Η Future Proof Shipping εμφανίζεται αισιόδοξη ότι, μέχρι την ολοκλήρωση της μετασκευής, θα έχει καταφέρει να αποκτήσει όλες τις απαραίτητες άδειες για τη λειτουργία του πλοίου με καύσιμο υδρογόνο.

Το υδρογόνο αποτελεί σήμερα ένα από τα επικρατέστερα υποψήφια εναλλακτικά καύσιμα για την επίτευξη της απανθρακοποίησης του ναυτιλιακού κλάδου, παρ’ όλα αυτά τόσο η υιοθέτησή του όσο και η ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών για τον ανεφοδιασμό του βρίσκονται ακόμη σε πολύ αρχικά στάδια.

Φωτό: futureproofshipping.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.