Το plot twist των τιμών τροφίμων

    95
    Το plot twist των τιμών τροφίμων

    Η παγκόσμια οικονομία ήρθε αντιμέτωπη με πληθώρα προκλήσεων, οι οποίες πυροδοτήθηκαν μεταξύ άλλων από την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό και την επίδραση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

    Έξι μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, μία από τις βιομηχανίες που εμφανίζει ενδείξεις κανονικότητας είναι εκείνη των τροφίμων, καθώς παρατηρείται ότι οι τιμές πολλών βασικών εμπορευμάτων επιστρέφουν σε προ της ρωσικής εισβολής επίπεδα.

    Η ανησυχία που επικράτησε το τελευταίο εξάμηνο αναφορικά με τις τιμές τροφίμων υπήρξε απόρροια κυρίως του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς τα δύο εμπλεκόμενα μέρη συνιστούν στυλοβάτες του παγκόσμιου εμπορίου σιτηρών. Συνεπώς, δημιουργήθηκε έντονο κλίμα ανησυχίας για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, το οποίο όμως φαίνεται να έχει πλέον εξασθενίσει.

    Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η μείωση τιμών των μπούσελ σιταριού: Στο Σικάγο, το μπούσελ σιταριού έπεσε στα $7,70, μετά τα $12,79 που είχε σημειώσει τρεις μήνες πριν. Ακόμη, το καλαμπόκι και το φοινικέλαιο έφτασαν με τη σειρά τους σχεδόν στις προπολεμικές τιμές τους.

    Παράλληλα, ένα μέρος της πτώσης των τιμών δύναται να αποδοθεί στη συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει την ελεύθερη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών. Στο ίδιο πλαίσιο, η αγορά ίσως ευνοηθεί από το γεγονός ότι, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, οι εξαγωγές ρωσικών σιτηρών αναμένεται να διαμορφωθούν στους 38 εκατ. τόνους το 2022-2023, επίπεδα αυξημένα κατά 2 εκατ. τόνους σε ετήσια βάση.

    Πηγή: The Economist

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.