Ηνωμένο Βασίλειο: Πρόσω ολοταχώς για το πρώτο πλήρως ανθρακικά ουδέτερο λιμάνι

Ηνωμένο Βασίλειο: Πρόσω ολοταχώς για το πρώτο πλήρως ανθρακικά ουδέτερο λιμάνι

91
Ηνωμένο Βασίλειο: Πρόσω ολοταχώς για το πρώτο πλήρως ανθρακικά ουδέτερο λιμάνι

Σημαντική πρόοδο αναφορικά με τη φιλοδοξία του να καταστεί το πρώτο πλήρως ανθρακικά ουδέτερο λιμάνι του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται πως πραγματοποιεί το λιμάνι του Heysham. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, το λιμάνι έχει μειώσει τις εκπομπές των δραστηριοτήτων του σε σημαντικό βαθμό, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα κατά 90%.

Ειδικότερα, πληθώρα οχημάτων και σημαντικό μέρος του εξοπλισμού του λιμένα αξιοποιούν για τη λειτουργία τους είτε ηλεκτρική ενέργεια είτε Hydrotreated Vegetable Oil (HVO). Παρότι ο τελικός στόχος του διαχειριστή του λιμένα είναι να αξιοποιεί 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια για τις λιμενικές δραστηριότητες, το HVO παρέχει σημαντικά οφέλη. Συγκεκριμένα, μειώνει τις εκπομπές CO2 έως και κατά 90% αλλά και τις εκπομπές βλαβερών σωματιδίων έως και κατά 65%.

Παράλληλα, το λιμάνι του Heysham βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, σε κοντινή απόσταση από σημαντικά βιομηχανικά συμπλέγματα. Συνεπώς, είναι καθοριστικής σημασίας για τον εφοδιασμό της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και της Νήσου Μαν.

Όσον αφορά τις μελλοντικές βλέψεις του λιμένα, ο Lewis McIntyre, Managing Director, Port Services του Peel Ports Group, ομίλου στον οποίο ανήκει το λιμάνι του Heysham, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με ορίζοντα το 2040 όλος ο στόλος οχημάτων μας και ο χερσαίος εξοπλισμός του λιμένα θα αξιοποιούν είτε ηλεκτρική ενέργεια είτε HVO».

Επιπλέον, πρόσθεσε, «Έχουμε αυτοπεποίθηση ότι αφότου μετατρέψουμε και το υπόλοιπο μέρος του εξοπλισμού μας και πραγματοποιήσουμε τη μετάβαση από το φυσικό αέριο και στα γραφεία μας στον λιμένα, το λιμάνι του Heysham θα καταστεί ένα από τα πρώτα πλήρως ανθρακικά ουδέτερα λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.