Β. Κορκίδης: «Αναγκαία και έγκαιρη η μηνιαία αντιστάθμιση του ενεργειακού κόστους»

Β. Κορκίδης: «Αναγκαία και έγκαιρη η μηνιαία αντιστάθμιση του ενεργειακού κόστους»

35
Β. Κορκίδης: «Αναγκαία και έγκαιρη η μηνιαία αντιστάθμιση του ενεργειακού κόστους»

Καθώς η ενεργειακή κρίση ταλανίζει την παγκόσμια οικονομία, ανησυχία επικρατεί αναφορικά με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας τους ερχόμενους μήνες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, σε επιδοτήσεις ύψους €1,9 δισ. για το ρεύμα θα προβεί η Αθήνα τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, σε δήλωσή του την Τρίτη 23 Αυγούστου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) Βασίλης Κορκίδης αναφέρθηκε στα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για να αντιμετωπιστεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:

«Από τον Σεπτέμβριο, θα λειτουργεί ένας μόνιμος μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από ένα νέο αποθεματικό λογαριασμό. Σε εθνικό επίπεδο, είναι προφανές, ότι γίνεται φιλότιμη προσπάθεια να προστατευθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στο ακραίο ενεργειακό κόστος, ουδετεροποιώντας την απειλή συρρίκνωσης της αντοχής της κοινωνίας μας».

Επιπλέον ο κ. Κορκίδης στάθηκε στην ανάγκη πραγματοποίησης σχεδίων που αφορούν την ενεργειακή επάρκεια της χώρας για τον ερχόμενο χειμώνα. Στη δήλωσή του αναφέρονται αναλυτικά τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση προκειμένου να ανακουφίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις:

«Τον Σεπτέμβριο θα διατεθούν 1,9 δισ. ευρώ για την επιδότηση λογαριασμών ρεύματος σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, απορροφώντας το 94% της αύξησης, με την επιδότηση να φθάνει τα 639 ευρώ/MWh. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία, η επιδότηση ορίζεται για τον Σεπτέμβριο στα 604 ευρώ/MWh, απορροφώντας το 89% της αύξησης. Το μέτρο αυτό αφορά 1.250.000 επαγγελματικές παροχές διαφόρων επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία κ.λ.π και υπολογίζεται στα 401 εκατ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο. Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ > 35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh. Ακόμη, για το Αγροτικό Τιμολόγιο η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh, απορροφώντας το 90% της αύξησης».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.