Τεχνητή νοημοσύνη, το επόμενο βήμα για τη ναυτιλία

Τεχνητή νοημοσύνη, το επόμενο βήμα για τη ναυτιλία

555
Τεχνητή νοημοσύνη, το επόμενο βήμα για τη ναυτιλία

Η ναυτιλιακή βιομηχανία προβλέπεται να δαπανήσει 931 εκατ. δολάρια σε λύσεις τεχνητής νοημοσύνης (AI) μέσα στο 2022, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύτηκε από τον Lloyd’s Register σε συνεργασία με την Thetius.

Το συγκεκριμένο ποσό αναμένεται μάλιστα να υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα πέντε χρόνια, φτάνοντας τα 2,7 δισ. δολάρια έως το 2027 και σημειώνοντας ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 23%. Σύμφωνα με την έκθεση, τους τελευταίους 12 μήνες έχουν επενδυθεί 331 εκατ. δολάρια σε startups αλλά και σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αναπτύσσουν λύσεις τεχνητής νοημοσύνης για τον ναυτιλιακό κλάδο, με επιπλέον 43 εκατ. δολάρια να χορηγούνται μέσω επιδοτήσεων σε όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη νέων ψηφιακών τεχνολογιών για τον ναυτιλιακό τομέα.

Η υιοθέτηση λύσεων τεχνητής νοημοσύνης από τον ναυτιλιακό κλάδο βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο, ωστόσο η αξιοποίησή τους μπορεί να προσφέρει τεράστιες δυνατότητες βελτιστοποίησης της απόδοσης ενός στόλου. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στη ναυτιλιακή βιομηχανία, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την υποστήριξη της αυτόνομης πλοήγησης, τη βελτιστοποίηση των ταξιδιών καθώς και συστήματα για την υποστήριξη των εργασιών συντήρησης και την καλύτερη παρακολούθηση της κατάστασης των πλοίων.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα ψηφιακά δίδυμα, η μηχανική μάθηση, η επεξεργασία φυσικής γλώσσας (NLP), τα νευρωνικά δίκτυα και η σύζευξη αισθητήρων αποτελούν κάποιες από τις αναδυόμενες περιπτώσεις χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών λύσεων για τη ναυτιλία.

Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να προσφέρει μείωση της κατανάλωσης καυσίμου των πλοίων και ως εκ τούτου και των παραγόμενων εκπομπών CO2 και του λειτουργικού τους κόστους, μέσω της βελτιστοποίησης της ταχύτητας του πλοίου και της επιλογής της καταλληλότερης διαδρομής για το εκάστοτε ταξίδι. Παράλληλα, θα επιτρέπει στους πλοιοκτήτες να μετρούν και να παρακολουθούν τα επίπεδα εκπομπών των πλοίων τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τους επερχόμενους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.