ΗΠΑ-Ταϊβάν: Έναρξη επίσημων εμπορικών συνομιλιών τον Σεπτέμβριο

ΗΠΑ-Ταϊβάν: Έναρξη επίσημων εμπορικών συνομιλιών τον Σεπτέμβριο

44
ΗΠΑ-Ταϊβάν: Έναρξη επίσημων εμπορικών συνομιλιών τον Σεπτέμβριο

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ταϊβάν πρόκειται να αρχίσουν το φθινόπωρο επίσημες διαπραγματεύσεις, ενόψει της σύναψης διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο και τις επενδύσεις, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη 17 Αυγούστου. Οι συνομιλίες εγγράφονται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας η οποία αναγγέλθηκε μόλις τον Ιούνιο και ήδη οδήγησε σε μια πρώτη συνάντηση τον ίδιο μήνα. Η επίσημη έναρξη των συνομιλιών της Ουάσιγκτον και της Ταϊπέι αποτελεί ακόμη μία ένδειξη της πρόθεσης των ΗΠΑ να συσφίξουν περαιτέρω τις σχέσεις τους με την Ταϊβάν, ήδη σημαντικό εμπορικό εταίρο τους.

Πέρα από την αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών και των επενδύσεων, οι συνομιλίες θα αφορούν επίσης τις αντιδράσεις σε «πολιτικές και μεθόδους αντίθετες στην αγορά», ανέφεραν αρμόδιες υπηρεσίες, φράση που ελάχιστες αμφιβολίες αφήνει πως αναφέρεται στην Κίνα.

Η εν λόγω εξέλιξη έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πεκίνου. Σε σχετική ανακοίνωση του κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου αναφέρεται ότι η Κίνα αντιτίθεται στις εμπορικές βλέψεις ΗΠΑ-Ταϊβάν και ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντά της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, KyodoNews, CAN

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.