Η Νορβηγία καταγράφει ρεκόρ εξαγωγών φυσικού αερίου

Η Νορβηγία καταγράφει ρεκόρ εξαγωγών φυσικού αερίου

151
Η Νορβηγία καταγράφει ρεκόρ εξαγωγών φυσικού αερίου

Ρεκόρ εξαγωγών φυσικού αερίου σημείωσε το κράτος της Νορβηγίας για τον μήνα Ιούλιο, αγγίζοντας τα $13,26 δισ. Το συγκεκριμένο ρεκόρ οφείλεται στην εκτόξευση της ζήτησης και των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τις αναταράξεις στις ροές του ρωσικού φυσικού αερίου.

Το Στατιστικό Γραφείο της Νορβηγίας δημοσίευσε στοιχεία που ανέδειξαν τον τετραπλασιασμό των εσόδων από τις εξαγωγές φυσικού αερίου, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021, καθώς και την άνοδο των εξαγόμενων ποσοτήτων κατά 5,7%. Σύμφωνα με ανακοίνωση του εν λόγω στατιστικού γραφείου, η εξαιρετικά υψηλή αξία εξαγωγών οφείλεται στις τιμές ενέργειας που επικρατούν στις διεθνείς αγορές.

Την ίδια ώρα, αναλυτές σημειώνουν ότι η ρωσική εισβολή συνέβαλε στην αύξηση της βραχυπρόθεσμης ζήτησης για το νορβηγικό φυσικό αέριο, αλλά μακροπρόθεσμα ενδέχεται να σημειωθεί πτώση, καθώς η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί στους στόχους της για μειωμένες εκπομπές.

Παράλληλα, στη χείρα βοηθείας της Νορβηγίας φαίνεται πως ελπίζει ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη Νορβηγία ως «ασφαλή, δημοκρατικό και αξιόπιστο εταίρο» σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό της Γερμανίας και της Ευρώπης με ενέργεια και ζήτησε από την κυβέρνηση στο Όσλο να επεκτείνει την παραγωγή φυσικού αερίου προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία. Από πλευράς του, το Όσλο αντέτεινε ότι η Νορβηγία «προσφέρει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.