Απώλειες-ρεκόρ για το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας

Απώλειες-ρεκόρ για το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας

206
Απώλειες-ρεκόρ για το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας

Το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο του πλανήτη ‒εκείνο της Νορβηγίας– κατέγραψε ρεκόρ απωλειών το α’ εξάμηνο του 2022, οπότε και απώλεσε περίπου $174 δισ. Σημαντικό ρόλο στην εν λόγω εξέλιξη διαδραμάτισαν η επίδραση των ανησυχιών περί επικείμενης παγκόσμιας ύφεσης στην αξία μετοχών και ομολόγων και ο καλπάζων πληθωρισμός.

Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE ‒ return on investment) του wealth fund της Νορβηγίας διαμορφώθηκε στο -14,4%, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters. Η συγκεκριμένη πτώση, οδηγός της οποίας ήταν η μείωση της αξίας των μετοχών της στην τεχνολογία της βιομηχανίας, ήταν η υψηλότερη πτώση εξαμήνου που έχει καταγράψει το επενδυτικό ταμείο στην 26ετή ιστορία του. Σημαντικό μέρος των απωλειών προήλθε από τις εξής μετοχές: Meta Platforms Inc (-$1,56 δισ.), Amazon (-$1,44 δισ.), Apple (-$1,23 δισ.). Ο μόνος κλάδος στον οποίο οι επενδύσεις του fund απέφεραν κέρδη ήταν εκείνος της ενέργειας, επακόλουθο της σημαντικής αύξησης των τιμών.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο CEO της Norges Bank Investment Management και διαχειριστής του fund, Nicolai Tangen, η εν λόγω εξέλιξη ήταν αναμενόμενη.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας έχει συνολική αξία περίπου $1,3 τρισ. και ιδρύθηκε το 1996. Επενδύει έσοδα του νορβηγικού κράτους από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και κατέχει μερίσματα σε περισσότερες από 9.300 εταιρείες παγκοσμίως, κατέχοντας συνολικά το 1,3% όλων των μετοχών που υπάρχουν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.