Οι τιμές φυσικού αερίου σε άνοδο

Οι τιμές φυσικού αερίου σε άνοδο

94
Οι τιμές φυσικού αερίου σε άνοδο

Ανησυχία επικρατεί στις διεθνείς αγορές με επίκεντρο την Ευρώπη, και δη όσον αφορά τα σημάδια που καταδεικνύουν ένα νέο ράλι στις τιμές φυσικού αερίου. Τα κύματα καύσωνα που ταλανίζουν τη Γηραιά Ήπειρο έχουν οδηγήσει σε άνοδο της ζήτησης για το επίμαχο ενεργειακό αγαθό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι τιμές φυσικού αερίου σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κατέγραψαν άνοδο, ενώ οι αντίστοιχες ηλεκτρικής ενέργειας έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Την Τρίτη 16 Αυγούστου, ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom ανακοίνωσε πως ένα σενάριο όπου οι τιμές ενέργειας θα φτάσουν τα €347/μεγαβατώρα δεν δύναται να αποκλειστεί. Εφόσον ένα τέτοιο σενάριο γίνει πραγματικότητα, οι τιμές θα ξεπεράσουν το ρεκόρ των 345 ευρώ, που είχε σημειωθεί στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις αρχές Μαρτίου.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα του TASS, την Τρίτη 16 Αυγούστου, οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη έφτασαν τα υψηλότερα επίπεδά τους τους τελευταίους μήνες, καθώς διαμορφώθηκαν στα $2.500 ανά 1.000 κ.μ.

Παράλληλα, η εναλλακτική του LNG, στην οποία αποπειράται να στραφεί η Ευρώπη, δεν προσφέρει την απαραίτητη ασφάλεια, καθώς οι ισορροπίες προσφοράς και ζήτησης είναι ιδιαίτερα εύθραυστες με φόντο τον ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές από χώρες της Ανατολής.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.