Κωνσταντίνος (Dean) Τσερετόπουλος: Η συνεισφορά στην τεχνολογική καινοτομία

Κωνσταντίνος (Dean) Τσερετόπουλος: Η συνεισφορά στην τεχνολογική καινοτομία

404
Κωνσταντίνος (Dean) Τσερετόπουλος: Η συνεισφορά στην τεχνολογική καινοτομία

Για δέκατη τέταρτη συνεχόμενη χρονιά απονεμήθηκαν τα Βραβεία Ευκράντη, τα οποία διοργανώνονται από τα Ναυτικά Χρονικά, με την αρωγή και την υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Η τελετή απονομής έλαβε χώρα σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακή ατμόσφαιρα στον προαύλιο χώρο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022. Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» εκλεκτά μέλη της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας. Η τελετή απονομής είχε σκοπό να τιμήσει τους πρωταγωνιστές της ναυτιλιακής κοινότητας για τη χρονιά που πέρασε.

Το Βραβείο Ευκράντη 2021 για τη Συνεισφορά στην Τεχνολογική Καινοτομία απονεμήθηκε στον κ. Κωνσταντίνο (Dean) Τσερετόπουλο

Η φετινή χρονιά αποτελεί την πρώτη κατά την οποία θεσπίζεται βραβείο Ευκράντη για τη «Συνεισφορά στην Τεχνολογική Καινοτομία». Ως πρώτος αποδέκτης αυτού του βραβείου επιλέχθηκε ο Κωνσταντίνος (Dean)Τσερετόπουλος, ένας άνθρωπος που έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του όχι μόνο λόγω της συνεισφοράς του στην υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών στον ναυτιλιακό τομέα, αλλά και για τη δυναμική παρουσία του σε διεθνείς επιτροπές και fora.

Ο Κωνσταντίνος Τσερετόπουλος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Michigan το 1972 ως ναυπηγός μηχανικός, ενώ έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακό πρόγραμμα στα Χρηματοοικονομικά και στο Επιχειρηματικό Δίκαιο.

Στα πρώτα του βήματα στη ναυτιλιακή βιομηχανία εργάστηκε για την Goulandris Orion & Global Chartering στη Νέα Υόρκη, επιθεωρώντας πλοία κατά μήκος της ανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ενώ έχει εργαστεί για ενάμιση χρόνο στην Ιαπωνία, επιβλέποντας νεοναυπηγήσεις της εταιρείας.

Το 1975 θα αποτελούσε έτος-ορόσημο για τον Κωνσταντίνο Τσερετόπουλο, καθώς θα ξεκινούσε να εργάζεται στην Thenamaris, ανερχόμενη τότε εταιρεία στον εγχώριο και διεθνή ναυτιλιακό στίβο. Στα πρώτα του καθήκοντα θα ήταν υπεύθυνος για τον στόλο δεξαμενόπλοιων καθώς και για το γραφείο διαχείρισης της εταιρείας στο Τόκιο. Το 1980 θα λάμβανε τη θέση του Deputy Technical Director, ενώ δέκα χρόνια αργότερα, το 1990, θα προαγόταν σε Technical Director, έχοντας υπό την εποπτεία του τα δεξαμενόπλοια, τα bulk carriers και τα νεότευκτα της Thenamaris. Την θέση αυτή θα κατείχε για δεκαεννέα συναπτά έτη, έως το 2009.

Η κ. Σιμόν Τσερετοπούλου, ο κ. Νίκολας Τσερετόπουλος και η Εξοχότατη Julie Lymberopulos, Πρέσβης και Γενική Πρόξενος του Παναμά στην Ελλάδα, χορηγού του βραβείου.
Η κ. Σιμόν Τσερετοπούλου, ο κ. Νίκολας Τσερετόπουλος και η Εξοχότατη Julie Lymberopulos, Πρέσβης και Γενική Πρόξενος του Παναμά στην Ελλάδα, χορηγού του βραβείου.

Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας ως τεχνικού διευθυντή στην Thenamaris, η συμβολή του Κωνσταντίνου Τσερετόπουλου υπήρξε καθοριστική όχι μόνο για τη δημιουργία και τη διατήρηση ενός αξιόπιστου και τεχνολογικά σύγχρονου στόλου, αλλά και για την ανάπτυξη μιας διαχειρίστριας εταιρείας, που πλέον θεωρείται παραδοσιακή δύναμη της ελληνικής ναυτιλίας.

Εκτός από τη σπουδαία επαγγελματική του πορεία, υπήρξε πάντοτε ένθερμος υποστηρικτής της συλλογικής εξωστρέφειας του κλάδου, συμμετέχοντας ανελλιπώς σε Ενώσεις, επιτροπές και fora. Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της MARTECMA και πρώτος πρόεδρος του Lloyd’s Register Hellenic Technical Committee. Το 2010 ο Κωνσταντίνος (Dean) Τσερετόπουλος μετά από πρόταση του Lloyd’s Register of Shipping θα αναλάμβανε θέση στο διοικητικό συμβούλιο του νεοσυσταθέντος τότε μη κερδοσκοπικού οργανισμού QACE ο οποίος έχει ως σκοπό την προώθηση της ασφάλειας στη θάλασσα μέσω της αξιολόγησης και πιστοποίησης των συστημάτων διαχείρισης των νηογνωμόνων για όσα πλοία φέρουν σημαία κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τη θέση αυτή αποσύρθηκε το 2019 εξαντλώντας το ανώτατο όριο τριών θητειών στον συγκεκριμένο οργανισμό.

Χαρακτηριστικό της εκτίμησης που χαίρει στην παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα είναι το γεγονός ότι έχει ανακηρυχθεί επίτιμο μέλος των Τεχνικών Επιτροπών των Lloyd’s Register, ABS, ClassNK και DNV.

Η βράβευση του Κωνσταντίνου Τσερετόπουλου αποτελεί την πρώτη εισαγωγή του Βραβείου για τη «Συνεισφορά στην Τεχνολογική Καινοτομία» στον θεσμό των Ευκράντη. Η τελική επιλογή προέκυψε έπειτα από πρόταση των μελών της MARTECMA και είναι ενδεικτική των γνώσεων, του ζήλου αλλά και των τεχνολογικών καινοτομιών που εφάρμοσε σε όλη τη διάρκεια της πορείας του στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Κωνσταντίνο Τσερετόπουλο αλλά και τα Βραβεία Ευκράντη, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε για ορισμένα από τα υπόλοιπα βραβεία που απονεμήθηκαν για το 2021:

Βραβείο Καλύτερης Στρατηγικής Επικοινωνίας

Βραβείο για την Υποστήριξη της Ελληνικής Ναυτιλιακής Επιχειρηματικότητας

Βραβείο για τη Συνολική Προσφορά στη Ναυτιλία

Χορηγός βραβείου:

Logo Panama Maritime Authority General Consulate-2

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.