Tα ποτάμια (και οι μεταφορές) της Ευρώπης εκπέμπουν SOS

Tα ποτάμια (και οι μεταφορές) της Ευρώπης εκπέμπουν SOS

102
Tα ποτάμια (και οι μεταφορές) της Ευρώπης εκπέμπουν SOS

Εν μέσω ενός άνυδρου καλοκαιριού, με τις θερμοκρασίες να σπάνε κάθε ρεκόρ, τα ποτάμια της Ευρώπης είναι αντιμέτωπα με ξηρασία και μείωση της στάθμης των υδάτων τους.

Στον Ρήνο, ο οποίος αποτελεί πυλώνα για τις οικονομίες της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Ελβετίας για αιώνες, η πολύ χαμηλή στάθμη των υδάτων καθιστά αδύνατη την πλοήγηση φορτηγίδων για τη μεταφορά άνθρακα ή ντίζελ. Ο Δούναβης, ένας ποταμός 1.800 μιλίων, που εκτείνεται μεταξύ κεντρικής Ευρώπης και Μαύρης Θάλασσας, έχει επίσης «στεγνώσει» και πλέον η μεταφορά σιτηρών πέφτει σε νέους σκοπέλους.

Οι μεταφορές όμως αποτελούν μόνο έναν κλάδο που επηρεάζεται από τα άνυδρα ποτάμια της Ευρώπης. Η ενεργειακή κρίση στη Γαλλία επιδεινώνεται, καθώς ο Ροδανός και ο Γαρούνας είναι πολύ ζεστοί για να ψύχουν αποτελεσματικά τους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Σύμφωνα με την Eurostat, μέσω ποταμών και υδάτινων καναλιών μεταφέρονται ετησίως εμπορεύματα που αντιστοιχούν σε έναν τόνο ανά πολίτη της ΕΕ και η οικονομική τους συμβολή σε ό,τι αφορά τις μεταφορές ανέρχεται σε $80 δισ. Την ίδια ώρα, κύκλοι της αγοράς εμφανίζονται ανήσυχοι, καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν είναι συνήθης η αύξηση των ναύλων για μεταφορές μέσω φορτηγίδων κατά 30% σε μόλις μία ημέρα. Και όλα αυτά ενώ η ρωσική εισβολή έχει επιφέρει ενεργειακή και επισιτιστική κρίση στην Ευρώπη και οι εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν παραλύσει εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο.

Φωτό: Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.