«Ορδές» πλοίων προς τη Μαύρη Θάλασσα;

«Ορδές» πλοίων προς τη Μαύρη Θάλασσα;

249
«Ορδές» πλοίων προς τη Μαύρη Θάλασσα;

Τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν αύξηση των πλοίων που θα αναλάβουν τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, μετά την πρόσφατη συμφωνία, και ένας στόχος εξαγωγών της τάξης των 2 με 5 εκατ. τόνων μηνιαίως είναι εφικτός.

Τα παραπάνω δήλωσε ο Frederick Kenney, αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, στο Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) στην Κωνσταντινούπολη, μετά τη συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας-Τουρκίας και Ηνωμένων Εθνών για τις διαδικασίες διέλευσης των πλοίων που περιλαμβάνουν μια ζώνη προστασίας 10 ναυτικών μιλίων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα πρώτα δώδεκα πλοία που απέπλευσαν από τα τρία κύρια λιμάνια της Ουκρανίας μετέφεραν αγροτικά προϊόντα 370.000 τόνων και τόνισε ότι στόχος είναι να «απελευθερωθούν» τα λιμάνια Οδησσού, Chornomorsk και Yuzhny, προκειμένου άλλα πλοία να φορτώσουν αγροτικά φορτία.

Τα Ηνωμένα Έθνη υπογραμμίζουν ότι η εξαγωγική συμφωνία είναι μια εμπορική ‒όχι ανθρωπιστική‒ επιχείρηση, που θα οδηγείται από την αγορά. Όλα τα πλοία πρέπει να επιθεωρούνται, για να αρθούν οι ρωσικές ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για λαθρεμπόριο όπλων στην Ουκρανία.

Φωτό: ΕPA/ TURKISH DEFENCE MINISTRY HANDOUT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.