Αγοραπωλησίες πλοίων: Οι Έλληνες στην κορυφή

    303
    Αγοραπωλησίες πλοίων: Οι Έλληνες στην κορυφή

    Δυναμική εμφανίζεται για ακόμη μία φορά η παρουσία των Ελλήνων πλοιοκτητών στις αγοραπωλησίες πλοίων.

    Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση της Allied Shipping Research, οι Έλληνες πλοιοκτήτες, από τις αρχές του έτους έως και τις 7 Αυγούστου, είχαν αγοράσει 183 πλοία από τη δευτερογενή αγορά: 88 bulk carriers, 89 δεξαμενόπλοια, τρία containerships και δύο gas carriers. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Κινέζοι, με 141 αγορές. Το αγοραστικό τους ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα bulk carriers, καθώς, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, Κινέζοι πλοιοκτήτες αγοράσαν 93 bulkers έναντι 26 tankers εντός του 2022. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι εντός του 2022 οι συνολικές αγορές μεταχειρισμένων πλοίων είναι 1.198, προκύπτει ότι οι Έλληνες αντιπροσωπεύουν το 16% των αγορών αυτών (183/1.198), ενώ οι Κινέζοι το 12%. Στις δε αγορές δεξαμενόπλοιων, το ποσοστό των Ελλήνων αυξάνεται στο 25% (89/402).

    Όπως είναι λογικό, οι Έλληνες βρίσκονται στην κορυφή και σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια που έχουν διαθέσει μέχρι στιγμής φέτος για τις εν λόγω αγορές. Πιο συγκεκριμένα, οι Έλληνες έχουν διαθέσει $3,9 δισ. για second-hand πλοία, ενώ οι Κινέζοι ακολουθούν με $2,4 δισ.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.