Σε τροχιά μείωσης οι τιμές των προϊόντων διατροφής

Σε τροχιά μείωσης οι τιμές των προϊόντων διατροφής

53
Σε τροχιά μείωσης οι τιμές των προϊόντων διατροφής

Η μεγαλύτερη πτώση από το 2008 σημειώθηκε στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως, καθώς η επανεκκίνηση των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών και φυτικών ελαίων μείωσε τους κινδύνους για τα παγκόσμια αποθέματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Food and Agriculture Organization (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, ο δείκτης FAO για τα τρόφιμα σημείωσε πτώση τιμών 8,6% σε σύγκριση με τον Ιούνιο, ενώ ο Ιούλιος ήταν ο τέταρτος διαδοχικός μήνας κατά τον οποίο οι τιμές κατέγραψαν πτώση. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 140,9 μονάδες και η μείωση του Ιουλίου ήταν η μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο του 2008, οδηγούμενη από σημαντικές πτώσεις στις τιμές σιτηρών, φυτικών ελαίων, αλλά και από λιγότερο σημαντικές πτώσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στη ζάχαρη και στο κρέας.

Πάντως, ο δείκτης για τον Ιούλιο εξακολουθεί να είναι 13,1% υψηλότερος σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, των δυσμενών καιρικών συνθηκών και του υψηλού κόστους παραγωγής και μεταφοράς. Παρά τη μείωση των τιμών, ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO, Μάσιμο Τορέρο, δεν φάνηκε καθησυχαστικός στις δηλώσεις του: «Η μείωση στις τιμές των τροφίμων από πολύ υψηλά επίπεδα είναι καλοδεχούμενη, ωστόσο πολλές αβεβαιότητες παραμένουν». Μια ζοφερή παγκόσμια οικονομική προοπτική, η νομισματική αστάθεια και οι υψηλές τιμές των λιπασμάτων ‒που μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή και την επιβίωση των αγροτών στο μέλλον‒ ασκούν σοβαρές πιέσεις στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ανέφερε.

Τέλος, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του FAO, τα αυξημένα αποθέματα αραβοσίτου στην Αργεντινή και στη Βραζιλία συνέβαλαν στη μείωση των τιμών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.