Τα δεξαμενόπλοια και ο ρόλος τους στο εμπόριο πετρελαίου του Ιράν

Τα δεξαμενόπλοια και ο ρόλος τους στο εμπόριο πετρελαίου του Ιράν

169
Τα δεξαμενόπλοια και ο ρόλος τους στο εμπόριο πετρελαίου του Ιράν

Την πρόσφατη επιβολή νέων κυρώσεων ενάντια στο Ιράν από τις ΗΠΑ χαιρέτισε με ανακοίνωσή της η πολιτική ΜΚΟ United Against Nuclear Iran (UANI). Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω κυρώσεις είχαν ως στόχο εταιρείες που διευκολύνουν το εμπόριο πετρελαιοειδών του Ιράν, όπως επίσης και ένα LPG carrier 25 ετών.

Μπροστά στη σημαντική άνοδο των τιμών πετρελαίου, η Τεχεράνη ζεσταίνει τις μηχανές της και εκτιμάται ότι ημερησίως διοχετεύει περίπου 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. «Καθώς το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο αντιπροσωπεύουν το 25% των κρατικών εσόδων του Ιράν, είναι ζωτικής σημασίας η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Η UANI επίσης τονίζει ότι επανειλημμένως έχει προειδοποιήσει για το παράνομο εμπόριο πετρελαιοειδών στο οποίο επιδίδεται το Ιράν και, σύμφωνα με σχετική έρευνά της, περίπου 210 πλοία φέρεται να έχουν εμπλακεί σε τέτοιου είδους συναλλαγές. Τον Νοέμβριο του 2020, η ΜΚΟ είχε καταγράψει 70 ξένα πλοία που φέρεται να συμμετείχαν στο λαθρεμπόριο πετρελαίου ή/και πετρελαιοειδών του Ιράν. Πλέον η εν λόγω λίστα έχει υπερδιπλασιαστεί και περιλαμβάνει πάνω από 200 πλοία, σύμφωνα με τα στοιχεία της UANI. Πολλά από αυτά αλλάζουν από ιρανικά φορτία σε ρωσικά, παρακάμπτοντας εκ νέου τις κυρώσεις.

Πάντως, η διαθεσιμότητα ξένου τονάζ δεν αποτελεί πρόβλημα για το Ιράν, καθώς για τις εξαγωγές πετρελαίου επιστρατεύει και δεξαμενόπλοια του κρατικού στόλου. Σύμφωνα με την UANI, τον Ιούλιο εννέα δεξαμενόπλοια σημαίας Ιράν φόρτωσαν ιρανικό πετρέλαιο. Συνήθης προορισμός των ιρανικών πλοίων είναι η Βενεζουέλα, από την οποία φορτώνουν βαρύ πετρέλαιο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.