Η ξηρασία, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις υδάτινες μεταφορικές αρτηρίες

Η ξηρασία, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις υδάτινες μεταφορικές αρτηρίες

67
Η ξηρασία, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις υδάτινες μεταφορικές αρτηρίες

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Ευρώπη και τμήματα της Βόρειας Αμερικής αντιμετωπίζουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και συνάμα ξηρασίες. Συγκεκριμένα, η στάθμη των υδάτων στις λίμνες Mead και Powell, δύο από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες των ΗΠΑ, κινδυνεύει να υποχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, που η ροή νερού από αυτές θα είναι ανεπαρκής για την τροφοδότηση των υδροηλεκτρικών σταθμών ενέργειας.

Εξίσου σημαντικό είναι το πρόβλημα ξηρασίας στην Ευρώπη, καθώς πολλά από τα κύρια ποτάμια της, όπως ο Ρήνος, ο Πάδος, ο Ροδανός κ.ά., αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ποταμού Ρήνου, καθώς σταθμοί παραγωγής ενέργειας με τη χρήση άνθρακα βασίζονται στην εν λόγω οδό για την παραλαβή καυσίμων μέσω φορτηγίδων.

Τέλος, κρίσιμη είναι η μείωση της στάθμης στον Δούναβη και κυρίως στο τμήμα που βρέχει τη Ρουμανία. Η Ρουμανία είναι ένας μεγάλος εξαγωγέας σιτηρών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως η ξηρασία ενδέχεται να μειώσει σημαντικά τις εξαγωγές της εν λόγω χώρας, προσθέτοντας έναν ακόμα πονοκέφαλο για την επισιτιστική ασφάλεια.

Φωτό: Kevin Phillips/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.